Leif Erikson, omul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Leif Erikson, omul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Leif Erikson este vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Christopher Columb. Cu toate acestea, cărțile de istorie îi atribuie acest privilegiu navigatorului italiano-spaniol. Dar de ce?

În ultimii ani, istoricii au declanșat adevărate controverse cu privire la ideea descoperirii Americii. În primul rând, Christopher Columb nu a pus niciodată piciorul pe continentul nord-american, iar în urma descoperii sale a Americii de Sud a urmat un adevărat masacru. Acest masacru, realizat de conchistadorii europeni, a decimat numeroase civilizații de pe continentul sud american.

Conform relatărilor contemporane, cât și dovezilor arheologice descoperite în anii ’60, mulți cercetători consideră că exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în America de Nord în jurul anului 1000 d.Hr., ceea ce înseamnă că el este primul european care a pus vreodată piciorul în Lumea Nouă.

Dar cine a fost Leif Erikson și care sunt dovezile arheologice care susțin că el a descoperit America cu adevărat?

Cine a fost Leif Erikson?


Conform Enciclopediei de Istorie Antică , Leif Erikson (cunoscut sub numele de Leif Eriksson, Leif Ericson sau Leifr Eiríksson) s-a născut în Islanda în jurul anilor 970-980 d.Hr. El a fost poreclit „Leif cel Norocos” de tatăl său, celebrul Erik cel Roșu, care a înființat prima colonie vikingă din Groenlanda în 985 d.Hr.

În Groenlanda, tânărul Erikson a întâlnit fermieri bogați și oameni care au fost pionieri acestui pământ nou. Nu se știe cum a ajuns să navigheze în Atlantic, dar este cert că a fost un descoperitor de noi teritorii.

A înțelege istoria vikingilor în ansamblu nu este o sarcină simplă. Cele mai multe informații pe care istoricii le-au adunat despre Leif Erikson provin din Saga Vinland din secolul al XIII-lea , o colecție de povești care spun povestea familiei Erikson . Aceasta este urmată de Saga Greenlanders, dar niciun document nu pare a reda faptele reale. Istoricii susțin că jumătate sunt legende și cealaltă jumătate poate descrie adevărul.

Aceste jumătăți legende sunt relatări semi-istorice și confirmă faptul că Leif Erikson a debarcat în America cu sute de ani înainte de a o face Columb. Dar aceste povești nu sunt în totalitate surse demne de încredere. Explicația este că aceste texte au fost scrise mult mai târziu decât timpul în care s-au petrecut faptele și din acest motiv ele pot fi deformate.

De partea cealaltă, arheologii au descoperit numeroase vestigii vikinge de la L’Anse aux Meadows, la vârful cel mai nordic din Newfoundland. Aceste vestigii confirmă într-o oarecare măsura povestea lui Leif Erikson și descoperirea Americii, dar lasă în urmă numeroase semne de întrebare.

Saga vikingilor, relatări senzaționale


Există două relatări diferite despre sosirea lui Erikson în America de Nord. Povestea descrisă în Saga lui Erik cel Roșu afirmă că Erikson a naufragiat în Atlantic în timp ce navigase înapoi spre Norvegia și s-a trezit accidental pe țărmurile americane.

Între timp, Saga Greenlanders explică modul în care călătoria vikingilor în America de Nord nu a fost o greșeală – Erikson a auzit despre continentul neexplorat de la un comerciant islandez pe nume Bjarni Herjólfsson. Herjólfsson văzuse acest teritoriu, dar din motive necunoscute nu a debarcat niciodată în America de Nord. Când Erikson a auzit despre povestea sa s-a hotărât că este timpul să meargă și să descopere noi teritorii.

Erikson a cumpărat nava lui Herjólfsson, a strâns un echipaj de 35 de persoane și a navigat pe ruta comerciantului. La trecerea Atlanticului, echipajul a întâlnit o bucată de pământ acoperită cu piatră pe care o numeau Helluland, care probabil era Labrador sau Insula Baffin. Au văzut apoi un pământ împădurit pe care l-au numit Markland  și în cele din urmă și-au pus bazele unei mici colonii la Leifsbúdir, care era probabil undeva pe vârful nordic al insulei Newfoundland, Canada.

Se spune că echipajul vikingilor s-a aventurat spre sud unde au găsit păduri imense și struguri. Au numit acest pământul „Vinland”. Se presupune că Erikson și oamenii săi au petrecut toată iarna pe acel teritoriu, sărbătorind descoperirea cu somon și struguri.

Saga se încheie cu momentul în care vikingii se întorc în Groenlanda cu cherestea și struguri.

Erikson nu s-a mai întors niciodată în Lumea Nouă, poate pentru că Thorwald, fratele lui său, fusese ucis într-una dintre numeroasele confruntări violente cu populația indigenă din America de Nord.

Leif Erikson

Nu se știe sigur despre viața de mai târziu a lui Leif Erikson, deși ultimele mențiuni despre el în viață au fost scrise în 1019 d.Hr. Între timp, Saga lui Erik cel Roșu povestește descoperirea lui Leif Erikson într-un mod diferit.

Saga lui Erik cel Roșu


Această Saga descrie într-un alt mod realizarea lui Leif Erikson. Istoricii ne spun că ar putea fi fost scrisă intenționat pentru a minimaliza realizările lui Erikson în detrimentul cumnatei sale, Gudrid și a soțului ei Karlsefni.

Perechea este prezentată de-a lungul acestei saga ca fiind capul de lance al descoperirii Lumii Noi într-o singură călătorie spre Vinland. Unii atribuie această tendință unei mișcări din secolul al XIII-lea, care a acordat prioritate canonizării episcopului Björn Gilsson, care era un descendent direct al cuplului, peste descendența lui Erikson.

Cuplul ar fi înființat un fort temporar, în care să locuiască între 70 și 90 de persoane, la Straumfjordr. Se crede că această tabără a fost folosită pentru a desfășura expediții suplimentare în alte zone pentru a colecta cherestea, struguri, blană și orice alte materiale valoroase pentru a aduce în Groenlanda.

Indiferent dacă fortul s-a numit Straumfjordr sau Leifsbúdir, se crede că a fost situat în vârful nordic al Newfoundland, unde rămășițele arheologice au fost descoperite 1.000 de ani mai târziu, în 1961, de exploratorul norvegian Helge Ingstad.

Aceste descoperiri servesc drept dovezi științifice puternice conform cărora aceste povești pot fi identificate ca fiind veridice, în conformitate cu descoperirile arheologice. Sit-ul este acum un patrimoniu mondial UNESCO.

În ciuda acestor dovezi, Christopher Columb este desemnat omul care a descoperit America. Dar cum a devenit acest lucru posibil?

Christopher Columbus Vs. Leif Erikson


În 1907, Colorado a devenit primul stat care a recunoscut oficial Ziua lui Columb. Câțiva ani mai târziu, 15 state au urmat procesul. În 1971, a devenit o sărbătoare federală.

Potrivit National Geographic , când americanii italieni au sărbătorit 400 de ani de la descoperirea lui Columb în 1892, un sentiment de anti-imigrație și paranoia din jurul Bisericii Catolice i-a cuprins pe mulți americani.

Leif Erikson

Profesorul de istorie al Universității Naționale din Irlanda, JoAnne Mancini, susține că „americanii care nu erau catolici erau cu adevărat paranoici cu privire la Biserica Catolică”. A existat o adevărată luptă ideologică în care emigranții din sudul Europei se luptau cu cei din Scandinavia cu privire la cel care a descoperit America. Această bătălie a fost câștigată de cei din sud și astfel s-a implementat ideea că Columb a fost cel care a descoperit America.

Capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca

Capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca este un artefact, cu o vechime de peste 2000 de ani și care ridică numeroase semne de întrebare cu privire la istoria antică. În esență capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca a aparținut unei statui romane, dar a fost descoperit în Valea Toluca, la 65 de kilometri nord-vest de Mexico City, din Mexic.

Un artefact straniu și inexplicabil, care din punctul de vedere al istoriei actuale nu ar fi trebuit să existe în Mexic. Cu toate acestea el a existat de aproximativ 2000 de ani în posesia unei civilizații precolumbiene, care a trăit pe teritoriul actual al Mexicului.

Conform arheologilor, această bucată din statueta romană ridică numeroase semne de întrebare. Cine a dus-o în America Latină și când? Un prim punct de vedere, care încearcă să explice existența capului de la Tecaxic-Calixtlahuaca este că a existat un contact direct între europeni și civilizațiile precolumbiene.

Capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca

Nu se poate spune cu exactitate când s-a produs acest contact, dar este limpede că l-a precedat pe cel al lui Columb. În acest context, Columb nu a fost primul european care a descoperit America, ci au fost alții înaintea sa.

Un artefact care nu ar fi trebuit să existe

Cine? Arheologii susțin că există o mare posibilitate ca vikingii să fi fost primii europeni, care au ajuns pe teritoriul american. Această idee nu este una nouă, pentru că de-a lungul timpului s-au descoperit numeroase vestigii sau artefacte vikinge pe coastele de Est ale americilor.

Un alt aspect interesant, dar în același timp contradictoriu este că acest cap roman poartă pe cap o cască de origine nordică. Cum a fost posibil ca artistul, care a realizat această statuie, să-i pună luptătorului roman o cască nordică pe cap? Acesta este un alt mister, care nu are niciun răspuns.

În concluzie, capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca este un artefact unic, care atunci când va fi tratat cu interes de către arheologi, va schimba istoria actuală. Acest obiect nu face altceva decât să ridice semne de întrebare și din acest motiv nimeni nu pare interesat să-i descopere povestea.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)