The news is by your side.

Legi universale: Evolutia ii pedepseste pe oamenii egoisti si profitori

0

Evoluția nu îi cruță pe oamenii egoiști și profitori și îi răsplătește pe cei care știu să împartă sau să-și ajute aproapele. Cel puțin aceasta este concluzia unui nou studiu efectuat de oamenii de știință cu privire la descoperirea etapelor evoluției umane.

Cu toate că acest rezultat pare contradictoriu cu ceea ce am fost învățați încă din copilărie, ca în primul rând să ne urmărim scopurile și abia apoi să ne gândim la ceilalți, cercetătorii au oferit și un exemplu comparativ care face lumină cu privire la acest aspect.

Dacă oamenii ar fi fost egoiști încă de la începuturi, atunci era imposibilă supraviețuirea, cât și dezvoltarea socială. Acest fapt a fost o condiție pentru ca omul să se poată dezvolta și ajunge la nivelul actual al civilizației.

Oamenii de știință Christoph Adami și Arend Hintze de la Universitatea de Stat din Michigan au folosit un scenariu ipotetic, numitdilema prizonierului” pentru a explica problema conflictului și cooperării. Acest principiu este extrem de simplu și ajută la identificarea complexului care stă în umbra adoptării unui anumit tip comportamental.

Dilema prizonierului este un paradox, care a fost formulat de către angajați ai companiei RAND Corporation. Merrill Flood și Melvin Drescher descriu o dilemă socială ca pe un joc între două persoane, care arată cum pot conduce hotărârile raționale individuale la rezultate colective neoptime.

Doi prizonieri sunt bănuiți că au săvârșit o infracțiune. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de cinci ani. Celor doi prizonieri li se face o propunere pe care cei doi o cunosc. Dacă unul dintre ei mărturisește și astfel își împovărează partenerul, atunci scapă nepedepsit – celălalt trebuie să ispășească o pedeapsă de douăzeci de ani. Dacă cei doi decid să nu mărturisească, rămân doar dovezi prezumtive care le vor aduce o pedeapsă de un an. Dacă amândoi mărturisesc, pe fiecare îl așteaptă o pedeapsă de cinci ani. Prizonierii sunt chestionați separat unul de celălalt, astfel încât nici unul dintre ei nu va cunoaște nici înainte și nici după chestionare intenția celuilalt.

Într-o asemenea situație cea mai bună alegere pentru cei doi prizonieri este să colaboreze unul cu celălalt, exact la fel cum se produce și în lumea animală. Dacă cei doi își urmăresc propriile interese există şanse foarte mari să piardă confruntarea și să se aleagă cu pedeapsa maximă.

Dacă cei doi ar fi avut oportunitatea de a comunica, atunci cu siguranță că ar fi ales calea cea mai facilă pentru amândoi. În acest sens, specialiștii subliniază importanța comunicării în sensul supraviețuirii, dar cum cei doi nu au această posibilitate este cel mai indicat să acționeze pentru a-l proteja pe celălalt.

dilema-prizonierului Legi universale: Evolutia ii pedepseste pe oamenii egoisti si profitori

Acest exemplu este elocvent pentru a înțelege ordinea pe care evoluția, prin acest Univers în care ne aflăm, a impus-o dezvoltării oricărei ființe. Cu cât oamenii se ajută mai mult între ei, cu atât progresul este mai substanțial și viața devine mai facilă. Dacă acest principiu ar fi aplicat la nivel global lucrurile în întreaga lume ar fi stat cu totul altfel, iar omul ar fi atins culmi nebănuite în ciclul evoluției.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și