Legendele sumeriene ale vampirilor

Poveștile cu vampiri sunt de-a dreptul fascinante și atrăgătoare. Încă din cele mai vechi timpuri s-au născut legendele cu vampiri. Dacă privim în scrierile antice realizăm că primul vampir real, care se hrănea cu sângele nou-născuților, a fost Lilith. Se spune că această femeie extrem de frumoasă a fost prima soție a lui Adam și l-a părăsit pentru a deveni conducătoarea demonilor.

Unele poveşti cu vampiri o descriu ca fiind o fecioară înaripată cu picioare de pasăre, în timp ce altele o descriu doar ca pe o fecioară foarte frumoasă. Legendele sumeriene cu vampiri fac referire la un vampir asemănător, cu numele de Gallu. Trebuie spus ca Lilith a fost menţionată de asemenea în manuscrisele de la Marea Moartă. Mitul lui Lilith este deseori asociat cu faptul că mulţi dintre nou-născuţii care s-au născut noaptea au un ciclu de somn diferit, ei dorm ziua şi stau treji noaptea.

De asemenea, vampirii apar și în mitologia greacă, unde o zeitate cu un singur picior,  Empusa, era chiar vampir. Ea se hrănea cu sânge și avea o armată numeroasă de supuși. De cele mai multe ori victimele sufereau o anumită paralizie în somn și apoi se transformau și ei în vampiri.

O altă personalitate din mitologia greacă, cu statut de vampir, a fost Lamia. Legendele spun că Lamia a fost iubita lui Zeus și atunci când Hera a descoperit adulterul, i-a omorât toți copii Lamilei. Această faptă i-a cauzat Herei pentru că nu și-a mai găsit niciodată somnul noaptea.

lilith

Strix, o pasăre romana antică, este de asemenea considerată a fi vampir. Stirix este o bufniţă, şi, spre deosebire de ceilalţi vampiri, nu este nemuritoare, ci doar schimbătoare de forme. Strix este un personaj medieval, şi se zice că ar fi atacat un bebeluş prinţ. Poveştile despre Strix sunt cunoscute la romani (sub numele de strigoi), la albanezi şi polonezi, sub alte nume. Unii istorici antici sugerează că primii biologişti credeau că Strix este un liliac vampir mamifer care zboară. În afară de bufniţa, liliacul este singurul dintre “păsările” care zboară ce vânează noaptea şi are un strigăt şi înfăţişare ciudată, ceea ce a făcut oamenii să creadă că este un vampir.

Loading...loading...
S-ar putea să-ți mai placă și