Legendele scrisului

Legendele scrisului

De-a lungul timpului, scrisul a fost unealta principală de care oamenii s-au folosit ca să transmită cunoştinţele pe care le căpătaseră. Vă puteţi imagina ce însemna omenirea şi în ce stadiu al dezvoltării se afla în acest moment dacă scrisul nu se inventa? Şi cu toate acestea nu foarte mulţi dintre noi se mai întreabă cum şi de ce a apărut scrisul.

Scrisul în Antichitate

Pe vremea când Alexandru Macedon încă domnea în Babilon, acest fapt se petrecea în jurul anului 350 i.e.n., există un prolific preot, cunoscut sub numele de Ba’al sau Bel, care a scris o carte în trei volume, Babyloniaca.

Prima carte din acesta trilogie se ocupă despre astronomie şi crearea lumii, a doua carte povestea despre regii care au domnit înainte de Potop, iar cel de-al treilea volum este o cronică istorică a perioadei de până la domnia lui Alexandru Macedon. Cartea a dispărut, doar anumite pasaje au mai fost păstrate în diversele opere antice. Unul dintre aceste pasaje ilustrează atât de bine modul în care scrisul a apărut pe Pământ:

Zeul care a adus scrisul

În primul an a apărut, din acea parte a Mării Eritreene (Golful Persic de azi), care mărgineşte Babilonia, un animal înzestrat cu raţiune, pe numele lui Oannes…Vocea lui era articulată şi umană şi s-a păstrat o imagine a sa până în zilele noastre. Această creatură şi-a petrecut zilele printre oameni, dar nu mânca niciun fel de hrană. Le-a oferit oamenilor înţelegerea literelor şi a ştiinţelor şi a artelor de toate felurile. I-a învăţat cum să construiască oraşe şi temple, cum să întocmească legi şi să măsoare pământurile. Le-a arătat cum să pună seminţe în pământ şi cum să culeagă fructele, i-a învăţat toate lucrurile care i-au făcut să-şi trăiască viaţa ca nişte oameni…

Legendele scrisului

Această povestire pare desprinsă din fantasmagoria unui preot nebun, cel puţin la prima vedere, însă lucrurile nu stau chiar aşa. De exemplu în cartea sfântă a perşilor, Avesta, o fiinţă misterioasă numită Yma apare din mare şi le oferă oamenilor cunoaşterea.

În legendele fenicienilor, o fiinţă botezată Taut, venită din adâncurile oceanelor le-a oferit oamenilor scrisul, iar în China Antică, pe vremea împăratului Fuk-Hi, o fiinţă numită Meng-ho, ieşite bineînţeles din ape i-a învăţat pe oameni tot ceea ce cunosc în prezent.

Loading...

Scrisoarea diavolului

Într-o altă povestire tibetană, marele maestru U-Rgyab Pad-Mă a adus din ceruri mai multe texte neînţelese. Înainte să moară ucenicii săi le-au depozitat într-o peşteră întunecoasă şi rece pentru că generaţiile viitoare să le găsească şi să le descifreze. Aceste texte nu au mai fost niciodată găsite şi chiar dacă s-ar fi întâmplat cu siguranţă că nu putea nimeni să le descifreze.

loading...

Related posts