Legendele Menehune, oamenii mici cu capul mare din Hawaii

Legendele Menehune, oamenii mici cu capul mare din Hawaii

Legendele Menehune descriu o civilizație de oameni mici, cu capul extrem de mare, care au trăit în Hawaii. În întreaga lume, există povești despre civilizații de uriași, dar legendele despre pitici nu sunt atât de diversificate și numeroase. Cu toate aceste, în trecutul îndepărtat, au existat pe Terra civilizații misterioase de pitici. Una dintre acestea este cea a oamenilor Menehune.

În mitologia hawaiană, despre Menehune se spune că este o rasă străveche de oameni cu statură mică, care trăiau în Hawaii înainte ca coloniștii să ajungă din Polinezia. Mulți savanți atribuie Menehune structuri antice găsite pe Insulele Hawaii. 

Cu toate acestea, alții au susținut că legendele Menehune sunt o mitologie de contact post-europeană și că nu a existat o astfel de rasă.

Legendele Menehune, oamenii misterioși


În tradiția hawaiană există numeroase povești despre o civilizație de oameni mici. Acești pigmei au trăit într-o vreme îndepărtată în pădurile dese din Hawaii. În ziua de astăzi, localnicii indică numeroase structuri bizare, care atestă existența acestei civilizații misterioase.

Legendele Menehune

Legendele Menehune sunt cât se poate de adevărate, pentru că mărturie sunt construcțiile pe care pigmeii le-au lăsat moștenire posterității.

Nu se știe de unde au venit acești oameni mici, cu capul mare, dar ei și-au lăsat amprenta în Hawaii construind numeroase structuri atipice. Nu este vorba despre piramide sau temple, ci despre ziduri, iazuri și numeroase statui, care se pare că îi înfățișează pe oamenii Menehune.

Iazul construit într-o noapte


Legendele Menehune spun că într-o noapte cu Lună plină, un iaz de pe insula Kauai a apărut. Bineînțeles că nu a apărut din senin, ci a fost construit de acești oameni misterioși. Mai mult de atât, iazul în cauză a fost împrejmuit cu un zid de circa 5 metri înălțime. Ce rol juca acest zid? Este imposibil de răspuns. Probabil că pigmeii se temeau ca ceva să nu fugă din lacul lor construit într-un timp record.

Legenda spune că Menehune a creat zidul din pietre de lavă. Au tăiat aceste pietre sub formă cubică și le-au cărat de la un vulcan aflat de câțiva kilometri distanță. Apoi au fost așezate una peste cealaltă și astfel a luat naștere zidul misterios. Nu putem să nu ne întrebăm motivul pentru care acest zid a fost ridicat, dar răspunsul rămâne un mister.

De asemenea, există și un canal de irigație, care este atribuit acestei civilizații. Acest canal de irigație are 200 de metri și a fost construit din 200 de blocuri de piatră.

Legendele Menehune

Oamenii mici, care lucrau noaptea


Cândva în jurul anului 1500 d.Hr., Umi, regele insulei mari, a efectuat un recensământ al tărâmului său. Adunându-și tot poporul pe o câmpie din apropierea orașului Hualalai, el cerut fiecărei persoane să depună o piatră pe o grămadă reprezentând districtul său.

Primul recensământ al populației în timpurile istorice a fost efectuat în Valea Wainiha, Kauaʻi, aproape de începutul secolului al XIX-lea. Un recensământ atent al văii a contat mai mult de 2.000 de oameni, dintre care șaizeci și cinci au fost descriși ca Menehune. Menehune era rasa legendară a oamenilor mici care lucrau noaptea la construirea iazurilor de pește, a drumurilor și a templelor.

Unii savanți, cum ar fi folclorista Katharine Luomala, spun că Menehune au fost primii coloniști ai Hawaii, descendenți ai insulenilor Marquesas despre care s-a crezut că au ocupat pentru prima dată Insulele Hawaii.

Alte surse sugerează că recensământul din 1820 număra 65 de persoane ca Menehune.

Cine au fost acești oameni?


Diverse povești despre Menehune rămân populare în întreaga Insulele Hawaii astăzi. Unele povești spun că au fost ca niște elfi; alții spun că erau persoane indigene de statură medie obișnuită, în timp ce alte povești susțin că erau oameni înstăriți și cu înaltă calificare, care aveau înălțimea de aproximativ doi metri. 

Legendele Menehune

De asemenea, există istorici, care sugerează că atunci când coloniștii au ajuns în Hawaii, acești oameni existau acolo. Mai mult e atât, ei nu erau chiar atât de mici, dar au fost numiți așa pentru că au fost considerați inferiori.

În apropiere de Insulele Marquesas de pe Insula Flores, Indonezia, arheologii au descoperit recent o specie umană timpurie,  Homo floresiensis  în 2003. Specia a fost poreclită „Hobbit” și ar putea să dateze de la 190.000 de ani. Conexiunea între această descoperire și oamenii Menehune este una cât se poate de reală.

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)