Mistere din Romania

LEGENDELE GALAȚIULUI. MISTERIOASA REȚEA DE TUNELURI

Pe faleza din Galați, la câțiva metri de Dunăre există o biserică numită Precista. Biserica a fost construită între anii 1643-1647, în timpul domniei lui Vasile Lupu.

Precista a fost nu numai lăcaș de cult, ci și cetate de apărare. Este cel mai vechi monument istoric din oraș. Biserica a suferit multe avarii, de-a lungul timpului. A fost arsă de turci, avariată în timpul războaielor. După cel de al Doilea Război Mondial, un arhitect francez a început reconstrucția ei și a constatat o serie de detalii surprinzătoare.

Printre rândurile de cărămidă a fost folosită piatră, tehnică unică de lucru la bisericile din Moldova. Zidurile de deasupra ferestrelor, până la acoperiș, au în interior un fel de galerii prin care se poate trece ușor. Deasupra altarului există o cameră secretă, unde se presupune că se depozitau comorile boierilor.

Legenda spune că de sub biserică pornește un tunel care trece pe sub Dunăre, pe celălalt mal. Gura tunelului ar fi fost acoperită cu pământ, secretul fiind păstrat cu sfințenie.

Lucrările care s-au efectuat în apropierea falezei au scos la iveală vestigii ale unei rețele de tuneluri. O gaură a unui tunel se află lângă o celebră casă care a aparținut unui avocat, mare colecționar de tablouri. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, tablourile, care valorau milioane de dolari, au dispărut în mod misterios.

Dincolo de legendă, Galațiul este străbătut de zeci de kilometri de tuneluri,a căror vechime a fost evaluată la sute de ani. O bună parte dintre acestea a fost distrusă în anii 70, atunci când s-a realizat reconstrucția orașului.

646x404 LEGENDELE GALAȚIULUI. MISTERIOASA REȚEA DE TUNELURI

Există specialiști care susțin că existența unui tunel care să treacă pe sub Dunăre este posibilă. Biserica Precista este amplasată chiar lângă Dunăre, iar faptul că a fost folosită ca cetate de apărare, întărește convingerea. Tunelul ar fi asigurat refugiul pe malul tulcean al Dunării, dar și un loc unde puteau fi ascunse multe comori.

loading...
Comments
To Top