Take a fresh look at your lifestyle.

Legenda romaneasca: Povestea de dragoste dintre Ana si Butu

În masivul Ceahlăului, muntele sfânt al romanilor, există o stâncă aparte, care pare desprinsă din peisaj, foarte greu de urcat, regăsindu-se sub numele deTurnul lui Butu”. Această stâncă poarta în spate o întâmplare de dragoste aşa cum numai la romani se poate petrece.

Pe vremea lui Alexandru cel Bun, în urmă cu aproximativ 500 de ani, un tânăr viteaz şi destoinic, cum puţini se găseau în acea vreme a fost ales să se însoare cu Ana, frumoasa fiică a domnitorului. Era dragoste mare între cei doi, se stabilise chiar şi data nunţii, însă, cum destinul este mai aprig uneori, cotropitorii ajunseseră la graniţa Moldovei. Alexandru cel Bun l-a trimit pe Butu, împreună cu 500 de osteni să-i ajute pe leşi pentru a-i învinge pe duşmani.

După lupte crâncene, Butu  a căzut secerat şi și-a dat ultima suflare pe câmpul de luptă. La auzire veştii, Ana era copleşită şi plângea fără întrerupere după bărbatul pe care l-a iubit ca pe ochii din cap. Nu mai vroia să audă de alţi bărbaţi pentru că îi jurase dragoste eternă lui Butu.

Domnitorul văzându-şi fata suferind a hotărât că trebuie s-o mărite cu un boier de vază. Trecuseră mai bine de şase luni de la cumplită întâmplare, iar Ana tot îl mai plângea pe iubitul său. Nici nu vroia să audă de măritiş şi cu atât mai puţin de boierul bogat.

Pentru că tatăl său stabilise deja data nunţii, Ana nu mai avea decât o singură speranţă. A apelat la o vrăjitoare, Helga, care putea să trezească morţii din mormânt. Helga i-a spus că poate să-l învie pe Butu, dar acesta va apărea precum un strigoi. Ana entuziasmată a acceptat, iar în noaptea nunţii, Butu a apărut călare pe un cal. Au fugit împreună peste dealuri şi vai pentru că dragostea lor să se împlinească.

loading...

Comentariile sunt închise.