Mistere

Ochiul lui Horus
Spiritualitate

Ochiul lui Horus, simbolul egiptean al iluminării și al vieții vesnice

16views

Ochiul lui Horus, cunoscut sub numele de Wedjat, s-a spus din cele mai vechi timpuri că e un puternic simbol protector şi că aduce înțelepciunea celor care îl poartă.

Acest al treilea ochi, un ochi divin, acorda purtătorului o luciditate şi o claritate fără seamăn a ochiului minţii. Se spune că dacă te foloseşti de puterile sale poţi atinge orice scop, fie că e vorba de îmbogățire rapidă, iubire adevărată sau calm interior. Legenda provine  din orbirea temporară a lui Horus, de care acesta a suferit în urma unei bătălii. La fel cum zeul a reuşit, până la urmă, să-şi recapete vederea, şi ochiul său e un simbol al celor ce triumfa cu orice preţ.

Ochiul lui Horus și elementele principale

Din punct de vedere iconografic, ochiul lui Horus include șase elemente care definesc percepția egiptenilor asupra facultăților care ne ajută să cunoaștem lumea:

  • Simţul tactil – linia indică acţiunea de a planta o tijă în pământ, care în cele din urmă prinde rădăcini.
  • Gustul – din tija plantată la început răsare un vlăstar, care hrăneşte spiritul şi trupul omului.
  • Gândirea – sprânceana ochiului lui Horus simbolizează actul mimic de a ridica sprâncenele în timp ce gândeşti.
  • Mirosul – colţul ochiului îndreptat spre nas, trasat ca o săgeată hotărâtă, explica importanţa percepţiei în formarea de opinii asupra lumii şi rafinarea capacităţii de clarviziune, de care poate dispune fiecare dintre noi.
  • Vederea – pupila ochiului magic vorbeşte despre capacitatea de a vedea lumea dintr-o nouă perspectivă, datorită înţelepciunii şi clarviziunii pe care ni le acorda Horus.
  • Auzul – o parte din simbolul ochiului lui Horus are forma unei pâlnii, a unui corn sau a unei urechi, pentru a simboliza toate sunetele şi peisajele sonore ale vieţii, care ne relaxează, sau, din contră, ne irită.

O legătură stranie între Ochiul lui Horus şi Glanda Pineală

O legătură stranie între Ochiul lui Horus şi Glanda Pineală se poate face prin prisma vizuală. Dacă privim cu atenție cele două imagini putem spune că sunt identice, Ochiu lui Horus este chiar această glandă pineală despre care se vehiculează, în anumite culturi şi tradiții, că este cel de-al treilea ochi.

La prima vedere această simetrie poate să pară o simplă coincidență, însă, lucrurile sunt mai complicate de atât. Nu trebuie să uităm că egiptenii au fost un popor cu inclinații foarte mari spre spiritualitate, mai precis spre misterul morții şi cel al lumii celor drepţi.

Loading...

Ochiul lui Horus a fost împărțit în 6 componente: gândirea, mirosul, auzul, văzul, vederea şi simțul tactil. În tot acest timp talamusul, o parte a diencefalului, format din substanță cenușie, având mai multe roluri precum și cel de stație de releu pentru sensibilitățile specifice și existența neuronilor de asociaţie, este aparatul care traduce toate semnalele transmise de cele șase simțuri. Nu putem decât să remarcăm legătura incredibilă între cele două simboluri. Este cert faptul ca egiptenii antici erau mult mai inteligenți decât se crede în prezent, iar simbolurile folosite în cultura lor devin astfel punte importante asupra reperului uman.

Ochiul lui Horus

Există o cantitate fascinantă de informație îngropată în simbolismul antic. Această informație, odată descoperită, ne ajută în evoluția noastră spirituală, intelectuală şi chiar umană. Cu cât aceste simboluri sunt mai bine înțelese cu atât ne apropiem de adevărul absolut, în căutarea căruia suntem porniți de câteva mii de ani.

loading...