Mistere

Spiritualitate

Lectia iertarii oferita de tribul african Babemba

0views

Societatea modernă îi tratează pe cei care au încălcat regulile prin diverse pedepse în funcţie de gravitatea faptei comise. Raul făcut încearcă să fie îndreptat printr-un alt rău de ordin material și chiar mergând până la unul emoțional, îndepărtarea de cei dragi și privarea de libertate pentru o perioadă de timp. În cele mai multe dintre cazuri, cei certați cu legea nu fac decât să se întâlnească cu alți oameni de teapa lor în pușcărie și în cele mai multe dintre cazuri, după ispășirea pedepsei, există o rată foarte mare a recidivei. În acest sens, se poate spune că sistemul actual de corectare comportamentală al societății moderne nu este nici pe departe unul optim și care să dea rezultate.

În opoziție cu această perspectivă, există un trib în Africa, Babemba, unde cei care încalcă regulile sau comit greșeli grave față de societate sunt pedepsiți într-un mod inedit. În momentul în care un membru al tribului a fost prins în fapt, un cerc imens format din toți membri tribului se formează. Cel vinovat este adus în mijlocul tuturor, unde le explică cu lux de amănunte fapta pe care a comis-o, dar și motivația avută în acel moment.

Interesant este faptul că toată lumea renunță la activitățile zilnice și merge la judecarea celui vinovat. Cu toate acestea îndreptarea faptei se face pe calea iubirii, pentru că iertarea intervine în momentul în care cunoscuții celui care a greșit încep să enumere faptele bune pe care le-a săvârșit de-a lungul timpului, repetându-i căeste un suflet bun, cu o inimă mare și că nu se definește prin raul comis, ci prin dragostea pe care a arătat-o de-a lungul timpului semenilor săi“.

La sfârşit, cercul se rupe, iar persoana din centru este întâmpinată cu brațele deschise şi reprimită în comunitate. Apoi sărbătoresc.

Reprezentanții tribului susțin că iertarea este principalul pas spre vindecarea de raul care pătrunde în sufletul oamenilor:Când iertăm, ne conectăm cu adevărul a ceea ce este acea persoană cu adevărat. Recunoaştem că deşi actul încălcării nu este acceptabil, totuşi, în interiorul ei, persoana este un suflet minunat.

Loading...

gresealaAceastă atitudine față de greșelile la care sunt supuși membri tribului conferă conștientizarea adevărului absolut despre lumea înconjurătoare și odată greșeala conștientizată ea nu mai este niciodată repetată de nicio persoană. Iertarea, dragostea, înțelegerea, dar și aprecierea unui singur om chiar în cele mai critice situații ale vieții sale îi schimbă dramatic comportamentul și îl fac să se reintegreze grupului astfel încât a doua oară nu mai greșește.

Oare ar fi posibil un asemenea sistem de justiție și în societatea noastră? Probabil că greșelile comise de omul modern sunt prea mari pentru a fi iertate într-un asemenea mod simplu și plăcut, dar nu trebuie să uităm că această atitudine bolnăvicioasă se trage din frustrarea socială, fizică, dar și emoțională pe care societatea o aruncă în spatele indivizilor săi. Odată înlăturate aceste elemente nocive și greșelile vor deveni mai umane și mai ușor de iertat.

loading...