Medicina alternativa

Leacuri uitate din petalele de trandafir

Trandafirul, floarea iubirii si regele parfumurilor, este un medicament natural extrem de pretios. Se foloseste sub forma de ulei, tinctura, macerat, pomezi, otet, bai si ceaiuri, inca din Antichitate. Puterea cu adevarat tamaduitoare a trandafirului sta insa in petale.

Istoria acestei flori se pierde in negura timpului, cultivarea ei incepand acum 5.000 de ani, in gradinile imperiale ale Chinei. Adus prin Grecia si Roma in Europa de vest, trandafirul s-a bucurat de un adevarat cult. A fost cantat de poeti si oferit femeilor de indragostiti, iar in crestinism, e asociat patimilor lui Iisus. Este un ingredient de baza in industria cosmetica, dar si alimentara (dulceata, serbet, lichior sau petale proaspete in salate). Cele mai raspandite soiuri de trandafiri, Rosa centifolia si Rosa damascena, sunt, insa, valoroase pentru virtutile medicinale.

  • O minune de floare medicinala

    Petalele de trandafir sunt bogate in acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianina, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P si K, calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol, citonelol, quercitina si coloranti antocianici. Cu aceasta compozitie de exceptie, nici nu e de mirare ca trandafirul are largi aplicatii in industria farmaceutica si medicina populara. Aceasta floare combate stresul, alunga depresia, in prezenta ei ne simtim mai calmi, insomnia si nervozitatea nu ne mai chinuiesc. Planta inmiresmata alunga durerile de cap, stimuleaza buna dispozitie, actionand asupra secretiei de endorfine cunoscute si ca hormoni ai fericirii. Trandafirul este folosit impotriva starii de greata, a durerilor de stomac, a tulburarilor de digestie, combatand atit constipatia, cat si diareea cronica.

Este diuretic si util in afectiuni biliare. Stimuleaza circulatia sangvina, are actiune benefica in afectiuni uterine si ovariene, in cazul sindromului premenstrual si a durerilor menstruale. Este folosit impotriva sterilitatii si a impotentei. Leacurile din petale parfumate sunt recomandate in astm, hemoragii, tuberculoza. Ajuta organismul in procesele de autovindecare. Trandafirul combate radicalii liberi. Este nonalergic, emolient, cicatrizant, antibacterian, antiviral, antiseptic, dezinfectant, antispastic, antiinflamator, decongestiv, astringent, sedativ si face adevarate miracole in intretinerea pielii. Extern, este folosit impotriva acneei, pistruilor, matretii, pentru intretinerea pielii, a iritatiilor oculare, a afectiunilor bucale, afte, micoze, stomatita, inclusiv la copii si chiar si la sugari.

  •  Infuzia, buna pentru ochi

    Ca sa folosim in scop medicinal petalele de trandafir, trebuie sa le culegem dimineata, cand aerul este curat si umed, de preferat dupa ploaie. Se recomanda florile complet desfacute si proaspete. Ca sa nu se piarda nimic din calitatile lor utile, florile nu se spala. Petalele se intrebuinteaza la prepararea leacurilor in stare proaspata sau uscata. Cea mai simpla reteta este infuzia. Se obtine din doua lingurite de petale zdrobite, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa acoperit, iar dupa un sfert de ora, se strecoara.

Ceaiul rezultat este excelent in digestie si crize de astm si, in plus, cat timp il veti prepara, veti parfuma intreaga locuinta. Infuzia de petale de trandafir, sub forma de gargara, poate fi folosit si impotriva stomatitei. In caz de conjunctivita, infuzia bine strecurata se foloseste sub forma de compresii cu care se sterg bine pleoapele de mai multe ori pe zi si se tin pe ochi seara, inainte de culcare, timp de o jumatate de ora. Cel putin de doua ori pe zi, amestecul trebuie tinut in gura timp de 20-30 de minute inainte de a-l scuipa. Daca aveti ochii obositi sau plinsi, puneti comprese cu infuzie de trandafiri. Ceaiul din petale uscate se bea in bronsite, faringita, nevroze, avitaminoza. Ceaiul se recomanda pentru imbunatatirea auzului, dar si a activitatii muschiului cardiac la persoanele virstnice. Ceaiul din petale uscate poate fi folosit impotriva durerilor de cap, a crampelor cauzate de menstruatie si nevralgii. Are efect de detoxifiere, reduce febra si are un rol tonifiant pentru ficatul lenes.

  • Petale pe rani

    S-a demonstrat stiintific ca inhalarea parfumului de flori de trandafir are rol tamaduitor in vindecarea unor afectiuni ca: boli de piele, migrena, vertij, greata, slabiciune, depresie, nevroza. Intr-un lighenas cu apa fierbinte, se pun cateva flori de trandafir si se lasa in camera unde se afla persoana afectata. Metoda da rezultate si in cazuri de raceala, gripa, guturai. Pulberea de petale de trandafir, amestecata cu miere, e buna impotriva parodontozei si a oricarei inflamatii bucale. Cu amestecul aromat de frictioneaza gingiile. Impotriva amigdalitei se recomanda amestecarea in parti egale a petalelelor proaspete sau uscate de trandafir cu miere de albine.

Petalele proaspete dimineaza mincarimile in cazuri de eczema, psoriazis, cosuri, erizipel, prurit alergic, aplicate direct pe zona afectata. Plagile infectate si arsurile se vindeca mai repede daca se aplica zilnic cate un strat de petale proaspete. Persoanele care sufera de constipatie, trebuie sa mestece bine si sa inghita 8-10 petale proaspete de trandafir, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Pentru astm bronsic, se amesteca 10 linguri de petale de trandafir cu 500 g dovleac tocat, o lingura de frunze de patlagina si un litru de vin rosu natural. Amestecul se aduce pina aproape de fierbere. Dupa racire, se adauga doua linguri de miere de albine. Se consuma cate o lingura, de cinci ori pe zi, timp de 3 zile, apoi urmeaza o pauza de 3 zile. Cura poate fi repetata dupa o luna.

  • Tinctura cu parfum de roze

    Maceratul de trandafiri se obtine din 7-10 petale puse in 125 ml de tuica, timp de cinci zile. Acest preparat ajuta in spondiloza. Locurile bolnave se frectioneaza cu solutie inainte de culcare, apoi se leaga cu un fular de lina. Pentru calmarea durerilor provocate de gripa, dizenterie si tuse convulsiva este buna tinctura din petale de trandafiri. Se prepara din 10 g petale proaspete, lasate la macerat timp de 10 zile, in 100 ml alcool de 60 de grade. Se agita zilnic sticla. Se beau cate 10-20 de picaturi diluate in apa, de trei ori pe zi, dupa fiecare masa, pana la vindecare.

Aceasta tinctura este folosita si la masarea pielii, deoarece are rol cicatrizant. Un alt preparat medicinal cu parfom de roze este siropul de trandafir. Are rol astringent si e util pentru tratarea dereglarilor stomacale. Siropul are rol calmant, este un remediu perfect pentru insomnii si indeparteaza starile de oboseala si depresie. Se consuma seara, inainte de culcare si in momentele in care va simtiti lipsiti de energie si apatici. Petalele presarate cu zahar vor lasa peste noapte un sirop delicios si extrem de util pentru sistemul nervos. In medicina orientala, femeilor care nu pot ramane insarcinate li se recomanda siropul din flori albe si roz, iar in caz de sterilitate masculina, siropul de flori rosii si bordo.

  • Masaj cu ulei de trandafiri

    Cel mai cautat produs obtinut din petale de trandafir este uleiul, care poate fi preparat si acasa. Cele mai bune soiuri pentru prepararea uleiurilor esentiale provin din Turcia, Franta, Bulgaria si Maroc. Se umple o sticla cu petale proaspete si sanatoase de tranadafir, se toarna un ulei din masline sau migdale presat la rece si se lasa trei saptamini la macerat, agitand zilnic sticla, dupa care se pune 20 de minute la fiert in baine marie. Dupa racire, uleiul este filtrat si pastrat la intuneric si la rece. Una dintre cele mai bune metode de terapie o reprezinta masajul cu ulei de trandafiri. Se obtine un efect de revitalizare a tuturor organelor, dar in special a pielii, a muschilor, a sistemului nervos, a celui circulator si a celui glandular.

Are efect de curatare, de purificare si de reglare a intregului organism. Induce o stare de relaxare, de optimism si de incredere. Incetineste procesul de imbatrinire, are efect sigur impotriva celulitei sau in cazul vaselor de singe sparte. Masajul scalpului cu acest ulei ajuta la intarirea parului. Dar uleiul de trandafir il puteti pune si in lampa de aromoterapie, pentru o stare de bine general, fara stres. Pentru un somn bun, umpleti perna cu petale de trandafir. Studii recente au aratat ca aroma de trandafiri activeaza centrul memoriei, inspirarea in timpul noptii a acestei arome imbunatatind in mod semnificativ capacitatea de memorare si de consolidare a cunostintelor si a amintirilor.

  • Inhalatii care distrug microbii

    Acelasi ulei de trandafiri este indicat persoanelor care sufera de angina pectorala. In caz de otita: 2-3 picaturi de ulei se picura in ureche, de trei ori pe zi. Blefarita se trateaza tot cu acest ulei cu care se ung pleoapele inflamate de 2-3 ori pe zi, timp de o luna. Sub forma de comprese, uleiul vindeca arsurile, ulcerul varicos, escara. Impotriva durerilor, o metoda foarte eficienta o reprezinta compresele cu apa si putin ulei de trandafir. In cazul crampelor musculare sau a celor menstruale, se recomanda comprese fierbinti, iar in cazul inflamatiilor, luxatiilor si a durerilor de cap, cele reci. Uleiul de trandafir se foloseste si pentru inhalatii. Se pun cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte, se acopera capul cu un prosop si cateva minute se respira adinc acesti aburi. Inhalatiile sunt recomandate in cazul problemelor respiratorii, contra tusei, a infectiilor respiratorii, a febrei, astmului, dar si in cazul starii de greata sau a congestiei ficatului.

Bolile de plamini se tratau la tara cu fumul petalelor uscate, iar bolnavilor de tuberculoza li se prescria inhalarea miresmelor de trandafiri proaspeti. In aromoterapie, e remediu impotriva tensiunilor musculare, a problemelor gastrice si a insomniei si are actiune afrodisiaca. Vaporii ajuta si in cazul bacteriilor rezistente la antibiotice, a infectiilor, a virusurilor. S-a demonstrat eficacitatea uleiul de trandafiri in tratamentul artritei, dupa doar trei saptamini fiind reduse in mod considerabil simptomele dureroase. In acelasi timp, cercetatorii au demonstrat efectul puternic antioxidant si anticancerigen, proprietatile dezinfectante si decongestive ale uleiului de trandafir.

  • O solutie simpla: apa de trandafiri

    Inca din antichitate, medicii au prescris un remediu usor de preparat numit apa de trandafiri. O mina de petale proaspete sau uscate se pun intr-un vas emailat sau de sticla. Se toarna apa fiarta si racita si se lasa sa infuzeze 5-6 ore. Apa de trandafiri este indicata in frectii, ajutand bolnavii cu probleme ale aparatului locomotor, mai ales cu dureri de coloana, dureri lombare. Pentru reumatism, se fac bai calde la picioare. Inmuind sosetele in apa de trandafiri calda, cel ce le poarta noaptea va scapa de raceala. Un prosop inmuiat in aceasta apa rece trateaza vertijul. Pentru ridicarea tonusului vital, corpul se infasoara strins cu un cearceaf inmuiat in apa rece de trandafir. Deasupra se inveleste cu un cearceaf uscat, apoi cu o plapuma. Spalarea corpului cu apa de trandafir ajuta la eliminarea transpiratiei abundente.

Baia cu infuzie de trandafir este un remediu excelent pentru afectiunile sistemului nervos, deoarece inlatura oboseala, anxietatea, ajuta inima, curata pielea. Apa de trandafiri are efecte antialergice si calmante asupra tuturor tipurilor de ten, fiind utila femeilor pentru hidratarea pielii, dar si barbatilor, dupa barbierit. In cazul raguselii, a inflamatiilor bucale sau ale gitului, a aftelor, a gingivitei sau a durerilor de dinti, se recomanda gargara cu apa de trandafiri. In cazul parului uscat, care se rupe usor la periaj, se obtin rezultate neastepat de bune prin masarea zilnica a radacinilor cu apa de trandafiri.

  •  Otetul care scade febra

    Un alt remediu din trandafiri extrem de eficient este otetul. Se pun doi pumni de petale uscate de trandafiri intr-un borcan si se toarna peste ele jumatate de litru de otet de fructe natural. Dupa doua saptamini de macerare, se strecoara si se adauga 100 ml apa distilata si o lingurita de ulei de trandafiri dizolvata in 20 ml alcool de 70 de grade. Se beau zilnic trei picaturi diluate intr-un pahar cu apa, cel putin o saptamina. Otetul de trandafiri ia durerile de cap, ajuta in angina, scaderea febrei in raceli, dureri de git si in caz de lesin. Frectia cu acest otet, aplicata dupa baie, ajuta la regenerarea stratului protector al pielii. In plus, are proprietati deodorizante si dezinfectante.

Daca macerarea o facem in vin rosu, timp de 10 zile, obtinem un remediu pentru tratarea afectiunilor bucale, util si irigatii vaginale, pentru combaterea leucoreei. Gargara cu otet de trandafiri ajuta in afte. Masajul cu acest otet este un bun remediu impotriva durerilor reumatice si a oboselii cronice. Otetul din petale de trandafiri are rol dezinfectant si trateaza muscaturile de insecte, taieturile si ranile deschise. Se mai poate prepara si o alifie pe baza de petale de trandafiri, utila in afte, buze si piele crapata.  Se prepara din 20 g petale uscate si macinate, care se amesteca in 10 g untura. Dupa doua zile, se incalzeste amestecul la foc lent si se mai adauga 20 g pulbere de petale. Unguentul se aplica pe piele numai dupa ce zona a fost perfect curatata si uscata.

  • Parfumul din trandafiri bulgaresti

    Trandafirul are largi intrebuintari in saloanele de cosmetica, din petalele acestei flori preparandu-se creme, lotiuni, parfumuri, sapun, sampon. Uleiul de trandafir e un excelent demachiant, care, in acelasi timp, curata in profunzime si lasa tenul catifelat si neted. Acest ulei poate fi folosit pentru a imbunatati produsele cosmetice folosite uzual, poate intra in compozitia unor masti. Crema de maini pe baza de apa si ulei de trandafiri accelereaza regenerarea celulara si hidrateaza intens pielea, protejand-o eficient de factorii nocivi din mediu si prevenind formarea ridurilor. In industria parfumurilor, trandafirul da un mjiros placut, cald, puternic floral si dulce.

trandafir - Leacuri uitate din petalele de trandafir

Uleiul de trandafiri intra in compozitia celor mai renumite parfumuri de marca, dar gasim si parfumuri ieftine care nu contin decat esente sintetice in locul uleiului natural de trandafir. Unul dintre cele mai apreciate soiuri de trandafiri utilizate in cosmetica este trandafirul de Damasc, adaptat perfect conditiilor din Valea Trandafirilor din Bulgaria, unde distilarea petalelor de trandafir si obtinerea uleiului si a apei de trandafir au deja o traditie de peste 300 de ani. Acest ulei bulgaresc are o aroma mult mai puternica si mai persistenta. Pentru producerea unui singur kilogram de ulei de trandafiri se cheltuiesc aproximativ 4.000 de euro, fiind necesare peste 3 tone de petale de trandafiri culese intr-o perioada de 20 de zile. Specialistii sustin ca uleiul obtinut din petalele culese in doua dimineti consecutive au proprietati diferite.

sursa

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top