Sanatate

Leacuri din bătrâni: Bamele previn infarctul și hrişca e recomandată diabeticilor

Bamele sunt nişte legume cu o aromă deosebită, uşor de recunoscut. Cultivate încă din antichitate, în special în Egiptul antic, erau folosite şi la fabricarea cafelei, din seminţele fructului. Bamele sunt excelente în supe şi ciorbe, dar numai cele tinere, fructele bătrâne fiind uşor aţoase.

Cercetătorii americani susţin că aceste legume, una dintre cele mai bogate surse de fibre pentru organismul uman, pot preveni unele forme de cancer, printre care cel colo-rectal. în plus, spre deosebire de alte legume, bamele sunt sărace în proteine şi în hidraţi de carbon.

O porţie de bame asigura 20% din doză zilnică de vitamina C, iar în compoziţia acestor legume s-au mai remarcat şi betacarotenul, potasiul şi fibrele. Mai mult, vitaminele A şi C stopează evoluţia aterosclerozei. De aceea, consumatorii de bame au un risc de infarct sau de accident vascular mult mai mic.

Hrişca e recomandată diabeticilor

Hrişca este o cereală asemănătoare orezului, chiar dacă boabele seamănă cu cele de grâu. Are gust dulce-aromat. Hrişca se prepară la fel ca orezul sau alte cereale, prin fierbere. 200 g boabe de hrişcă, bine spălate şi acoperite cu apă, după circa două ore, adică după ce se umfla, pot fi consumate ca atare, mai ales în cadrul regimurilor de detoxifiere şi revitalizare.

Seminţele de hrişca sunt hrănitoare şi pot fi folosite ca garnitura la preparate din carne. Mai intră şi în compoziţia plăcintelor, budincilor, biscuiţilor, pilafului, sosurilor, salatelor şi terciurilor. Faină de hrişcă, închisă la culoare şi mai puţin rafinată, deci mai sănătoasă, da o savoare specială prăjiturilor.

Bunicile noastre mai ştiau să prepare şi miere de hrişcă, vâscoasă şi mai închisă la culoare, din care se făcea turtă dulce. Hrişca se poate mânca şi prăjită în tigaie. Că medicament, trebuie să ştim că hrişca tratează diabetul zaharat. Studiile recente demonstrează că hrişca (fructul plantei Fagopyrum), influenţează procesul de toleranţă al glucozei.

loading...

hrisca - Leacuri din bătrâni: Bamele previn infarctul și hrişca e recomandată diabeticilor

O lingură de hrişca se amestecă cu trei linguri de iaurt sau lapte, se lasă amestecul peste noapte într-un loc călduros, iar dimineaţa se mănâncă pe stomacul gol. Hrişca are o extraordinară calitate: întăreşte vasele subţiri de sânge la nivel local. Conţine mai mult calciu decât grâul şi este bogată în lisină, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Ceaiul de hrişca reduce umflăturile şi edemele.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top