Descopera

LASERELE DE LA MĂGURELE, 10% DIN PUTEREA SOARELUI

Astăzi, în Europa, sunt în curs de desfășurare două mari proiecte, atât prin investiție cât și prin dotare, dar și prin țintele științifice pe care le au.

Unul se realizează în Elveția, la Centrul European pentru Cercetări Nucleare, unde lucrează peste 100 de specialiști români și altul la Măgurele, unde se construiește cel mai mare laser din lume.

Clădirea de la Măgurele unde va fi instalat cel mai mare laser din lume nu este una obișnuită. Ea trebuie să corespundă condițiilor de umiditate, temperatură, stabilitate la vibrații. Corpul dedicat fasciculului gama va avea 12 niveluri subterane.

Clădirea principală va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibrație. Este pusă toată pe un set de amortizoare seismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere s-ar produce un dezastru dacă s-ar simții și tocurile de la pantofii unei femei.

Clădirea are două corpuri. Unul pentru lasere și unul pentru fascicolul gama. Clădirile au o suprafață de 6600 metri pătrați. La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane.

Construcția a fost realizată de grupul austriac Strabag. Această firmă are expertiză internațională în astfel de construcții.

loading...

Realizarea primului laser de 10 petawați s-a finalizat la Paris și a fost adus la Măgurele.

Proiectul ELI-NP are în componență două lasere de 10 petawați, însemnând 10% din puterea soarelui.

Laserul va fi utilizat în terapiile anticancer, dar va ajuta și la depistarea teroriștilor. Vameșii vor putea radiografia containerele prin care nu pătrund razele X, iar în următorii 50 de ani va putea neutraliza deșeurile radioactive.

Puterea unui laser este una impresionantă, 10 petawați, adică 10 milioane de miliarde de wați, sau puterea echivalentă a 100000 de miliarde de becuri de 100 wați.

Dacă pulsul laser de o asemenea putere ar dura o secundă, ar fi necesară toată energia electrică produsă în lume timp de aproape două săptămâni pentru a-l alimenta.

LASERELE DE LA M%C4%82GURELE - LASERELE DE LA MĂGURELE, 10% DIN PUTEREA SOARELUI

Durata pulsului laser va fi de ordinul milionimilor de miliarde de secundă.

Cel mai puternic laser din lume este în Anglia și produce 1,7 petawați.

Specialiștii susțin că un laser cu o putere de 10 petawați poate muta materia. În momentul în care o forță atât de mare acționează pe o suprafață mică, există posibilitatea de a mișca masa și de a angrena fenomenul de teleportare.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top