Lămpile eterne, un mister imposibil de descifrat

Roger Bacon, Geoffroy de Villehardouin,Laonikos Chalchochondylas,Georgios Akropolites, Abul Feda, Abul Fergius sunt doar câteva nume ce pomenesc despre neobişnuitele mijloace de iluminat ce par să fi fost destul de bine cunoscute în Evul Mediu.

De formă sferică şi confecţionate dintr-un material care nu era nici piatră, nici sticlă, nici metal, dar seamănă cu toate aceste materii la un loc, intrau singure în funcţiune şi nu foloseau nici unul din materialele combustibile cunoscute în acea vreme.

Degajau o căldură şi o lumină intense, fără a scoate fum, iar lovite, explodau violent, distrugând palate şi cetăţi, aşa cum s-a întâmplat în Cipru, la Famagusta, şi în Nicosia.

Când unul dintre aceste globuri care ardeau fără încetare a fost aruncat în mare, fiind considerat lucrătură diavolească, furtuna izbucnită din senin şi moartea peştilor din zona au întărit ideea originii nepământene a straniilor obiecte.

Legende europene, asiatice şi africane susţin că ele ar fi fost dăruite oamenilor de fiinţe coborâte din cer. Colonelul Fawcett, renumit explorator al continentului latino-american, afirma că oraşele ascunse în junglă sunt luminate de sfere strălucitoare, iar locuitorii lor sunt descendenţii unei mari civilizaţii dispărute.

Din nefericire, Fawcett a dispărut pe când încerca să descopere fabuloasele cetăţi, înainte de a divulga sursa neobişnuitelor informaţii pe care le deţinea.

Singurele mijloace care pot fi întrevăzute astăzi şi care ar putea egala performanţele enigmaticelor lămpi eterne, s-ar putea baza pe energia nucleară. Condiţia ar fi, însă, că realizarea lor să fie miniaturală, nepericuloasa, extrem de fiabila, extrem de uşor de folosit şi să nu necesite întreţinere.

Cum, însă, legendarele felinare nu aveau nevoie, aparent, de nici un fel de combustibil, este mai probabilă utilizarea surselor de energie neconvenţionale, deşi aplicaţiile practice din acest domeniu se lasa încă aşteptate chiar şi pentru ştiinţa actuală.

O posibilitate ar putea-o constitui valorificarea aşa-numiţilor curenţi telurici ce curg în profunzimile pământului şi înmagazinează energii imense, iar o altă – utilizarea câmpului electric, care atinge în orice loc de pe suprafaţa globului terestru, în medie, 75 de volţi pe metru. În momentul în care se apropie furtună sau înaintea cutremurelor, el poate depăşi chiar 4000 de volţi/m.

Rămâne totuşi un mister tehnologia folosită , mai ales că tehnologiile contemporane utilizează aproape în exclusivitate prelucrarea la cald a materialelor, fiind mari consumatoare de energie şi contribuind la poluarea cu substanţe nocive a mediului înconjurător.

Lampile eterne - Lămpile eterne, un mister imposibil de descifrat

Dovedind un respect mai mare pentru natură, anticii au pus la punct metode de prelucrare a materialelor la rece, fără consumuri excesive de căldură şi energie. În favoarea acestei afirmaţii vin mărturiile referitoare la utilizarea unei tehnici de tăiere la rece şi a unei tehnici de înmuiere a pietrei.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns