Sanatate

Lămâile din supermaket! Nu le mai cumpărați pentru că sunt otrăvitoare

Lămâile sunt fructe exotice, care aduc numeroase beneficii sănătății odată ce sunt consumate cu regularitate. Aceasta este descrierea clasică, dar lucrurile s-au schimbat atât de mult, încât dacă nu citim eticheta lămâilor, și în general al citricilor, ajungem chiar să ne otrăvim.

Furia producției extensive de fructe și legume la nivel mondial, i-au împins pe producători să apeleze la numeroase tratamente chimice pentru produsele lor. Așa s-a întâmplat și cu lămâile de proveniență din Spania sau Argentina, care au fost tratate cu celebrul un fugicid toxic cancerigen, pe nume Imazalil, după cum se poate citi pe eticheta lămâilor.

Ce este Imazalilul?

Imazalilul este un fugicid toxic cancerigen, utilizat pentru protejarea portocalelor şi lămâilor de deteriorarea provocată de mucegai şi ciuperci.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cornell, imediat după recoltare, citricele, bananele, dar şi alte fructe sunt tratate cu imazalil pentru ca acestea să nu se degradeze în timpul stocării.

În urma testărilor cu imazalil efectuate pe animale, au rezultat simptome precum fenomenul de „piele de găină”, încordări musculare, tensiune arterială scăzută, tremur şi stări de vomă. În cazurile indivizilor mai sensibili, s-a constatat apariţia dermatitei de contact.

Studiul de la Universitatea Cornell arată că, în condiţii de stocare normale, portocalele scufundate în imazalil şi mai apoi stocate au 89 la sută reziduuri. O cantitate mică de imazalil rămâne în pulpă, iar o mare parte din ea este răspândită de pe coajă atunci când curăţăm fructul.

loading...

Potrivit statisticilor prezentate de către Agenţia Americană de Protecţia Mediului (EPA) şi Departamentul de Agricultură responsabil cu Pesticidele din Statele Unite, cantitatea maximă de citrice tratate cu imazalil considerată a fi sigură pentru consumul copiilor este de aproximativ 400 grame pe zi. Un adult poate consuma cel mult trei citrice pe zi, în condiţiile în care un fruct cântăreşte în jur de 200 grame.

Coaja ceruită

Coaja lămâilor este ceruită și nerecomandată consumului uman, cel puțin așa ne atenționează eticheta de pe o pungă de lămâi. De ce sunt tratate cojile?

 Pentru ca efectul pesticidelor să se menţină o perioadă mare de timp s-au folosit şi doi aditivi E 903 şi E 904, respectiv ceara de carnauba (folosită pentru ceruirea fructelor) şi shellacul, un agent glazurant obţinut din anumite specii de insecte.

Aceste substanţe afectează grav ficatul, rinichii şi sistemul nervos central, prin urmare renunţaţi la coaja de lămâie sau spălaţi temeinic lămâile înainte de a le folosi în bucătărie.

Concluzia?

Este la îndemâna oricui. Fructele și legumele din supermarket sunt niște bombe pentru sănătate. Otrăvuri pe bani și cu consimțământul nostru, acesta este drama zilelor noastre, când mâncăm alimente, fructe sau legume dubioase, care nu ne aduc niciun beneficiu real.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top