Kuelap – Cetatea Antică a Războinicilor din Nori

Kuelap – Cetatea Antică a Războinicilor din Nori

Construită de Chachapoyas, cetatea fortificată din Kuelap a fost casa Războinicilor Norilor din Peru, înainte de a fi cuceriți de invadatori. Ziduri masive de piatră și sute de ruine ne aduc amintire de o cultura formidabilă, pierdută în istorie. Natura impresionantă a ruinelor Kuelap explică de ce uneori este numită drept al doilea Machu Picchu din Peru.

Machu Picchu este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Peru. Constructorii săi, incașii, sunt, de asemenea, unul dintre cele mai recunoscute popoare din America de Sud.

De exemplu, ministrul comerțului exterior și turismului din Peru, José Luis Silva Martinot a afirmat în 2011 că 70 la sută dintre turiștii internaționali care călătoresc în Peru vin doar pentru a vedea Cusco sau Machu Picchu. Cu toate acestea, Peru are mult mai multe de oferit, deoarece este, de asemenea, casa pentru multe alte culturi interesante. Un astfel de sit este Kuelap, construit de cultura Chachapoyas.

Acasă la Războinicii Norilor


Kuelap este unul dintre cele mai mari monumente din piatră din Peru și este situat la 3.000 de metri deasupra nivelului mării, pe panta munților din nordul Perului. Mai exact, este localizată într-o regiune în care pădurea tropicală se întâlnește cu zona Anzilor. Chachapoyas, ca și incașii, doreau să se apropie cât mai mult de cer – atât din motive strategice, cât și religioase.

Adesea descrisă ca o cetate veche fortificată, cercetările mai noi sugerează că cetatea a fost folosită ca loc de refugiu Cu toate acestea, a fost construit de Chachapoyas – un grup de oameni numit „Războinicii norilor”. Acesta a fost un grup pre-incaș de oameni care trăiesc în pădurile de nord, ceea ce este astăzi Regiunea Amazonului din Peru.

Kuelap

Unele dintre cele mai cunoscute rămășițe arheologice lăsate de Chachapoyas sunt sarcofagele purunmachu unde au așezat resturile defunctului, aliniate cu precizie pe terasele stâncilor.

Procesul mortuar al purunmachu era făcut după o serie de pași:

În primul rând, argila a fost sculptată în jurul trupurilor atent înfășurate ale morților. Apoi s-a aplicat un amestec de nămol și paie. În cele din urmă, sarcofagele au fost pictate în culoare albă și detalii decorative, cum ar fi coliere, pene, care au fost vopsite în galben și roșu. Când sunt așezate pe terasă a unei stânci , sarcofagele arată ca santinele care păzesc morții.

Pe baza dovezilor arheologice, Kuelap a fost construit în jurul secolului al VI-lea d.Hr. și a continuat să fie utilizat până în secolul al XVI-lea d.Hr.

Caracteristici ruinelor Kuelap


Datorită amplasării strategice a cetății cu zidurile masive din piatră (înălțime de până la 20 de metri și cu o grosime medie de 80 de centimetri), Kuelap este numită popular o fortăreață, ceea ce sugerează că acesta îndeplinea o funcție militară. Chiar dacă rar sau nu a văzut niciodată vărsare de sânge, se speculează că Chachapoyas au construit Kuelap pentru a se apăra de vecinii care ar fi putut fi ostili față de ei.

Cu toate acestea, cetatea, care acoperă o suprafață de aproape 65.000 de metri pătrați, nu conținea numai clădiri militare, ci și clădiri cu caracter civil, religios sau casnic. În plus, s-a estimat că la apogeu, Kuelap avea o populație de până la 3.000 de locuitori formată din războinici, comercianți, șamani și fermieri. Având în vedere toate acestea, probabil ar fi mai potrivit să numim Kuelap un oraș zidit și nu o fortăreață.

Kuelap

Se crede că Chachapoyas-ul a fost cucerit de incași cândva în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Cu toate acestea, Kuelap pare să fi fost abandonat (nu se cunosc motivele) de incași, iar vechea civilizație a continuat să locuiască acolo. Odată cu sosirea conchistadorilor spanioli în secolul al XVI-lea cultura Chachapoyas s-a prăbușit și Kuelap a fost abandonat pentru totdeauna.

Kuelap – Descoperiri arheologice


În timp ce localnicii probabil că au fost conștienți de existența Kuelap, abia în 1843 situl a fost redescoperit de lumea exterioară.

De la redescoperirea sa, arheologii au aflat multe despre ruinele Kuelap. Peste 400 de clădiri rotunde care au servit ca și case permit arheologilor să facă speculații despre numărul de locuitori. Cel mai recent, un studiu al Universității din Florida susține că a descoperit cel mai timpuriu caz de chirurgie osoasă la Kuelap. Aceasta se bazează pe dovezi ale găurilor din oasele picioarelor a două schelete masculine.

Una dintre practicile interesante și ciudate pe care le realizau locuitorii acestui oraș a fost lovirea norilor cu pietre. Acest lucru a fost gândit pentru a incita ploaia să cadă. Un alt ritual, cel puțin ciudat la prima vedere, este că oamenii își puneau mumiilor morților sub podelele caselor. Se crede că în acest fel le era mult mai ușor să le scoată atunci când se făcea o ceremonie.

O mare parte din Kuelap nu a fost încă săpată, ceea ce înseamnă că poate ascunde numeroase secrete.

Noi modalități de a atinge vârful


În afară de arheologi, guvernul peruan acordă o atenție sporită acestui sit arheologic, deoarece intenționează să-l dezvolte ca o destinație turistică. Unul dintre planurile pe care și le-au pus în aplicare în 2017 este utilizarea telecabinelor pentru a transporta vizitatorii direct în cetate.

Kuelap

Această cetate antică este dovada vie că oamenii din trecut au fost capabilo de numeroase realizări, unele mai ciudate și mai inetresante decât altele. Astăzi, Kuelap este promovat de guvernul peruan ca al doilea Machu Picchu și dacă aveți ocazia și posibilitatea să îl vizitați.

Surse

Kuélap: Searching for the next Machu Picchu

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)