Kryptos, un mesaj codificat imposibil de descifrat

Kryptos este un mesaj codificat care este inscripționat în cupru, pe o suprafață care are forma unei foi de hârtie pliată sub forma literei S. Monumentul este amplasat în fața fostului cartier general CIA de la Langley.

Pe suprafață sunt inscripționate 869 de caractere, secționate în patru părți. Sculptura a fost realizată în anul 1990 de către sculptorul Jim Sanborn, cu ajutorul unui criptograf, fost angajat CIA.

Începând cu anul 1990, mulți specialiști au încercat să decripteze celebrul text inscripționat. Tehnica de criptare utilizată se numește Vigenere și a fost inventată în secolul al al XVI-lea și presupune repetarea de mai multe ori a unei litere.

O parte din acest text a fost decriptat cu ajutorul unor programe speciale utilizate de informaticieni de mare clasă. Textul face referire la un obiect care a devenit invizibil cu ajutorul câmpului magnetic terestru X, care este ascuns într-un loc numit X. Mai departe sunt date coordonatele locului. Coordonatele corespund unui loc amplasat la o distanță de 200 de metri de sediul CIA.

Următorul text descifrat seamănă izbitor de mult cu textul scris de Howard Carter, în anul 1923, atunci când a descoperit mormântul lui Tutankhamon. Howard descria misteriosul mormânt pe care l-a descoperit după ce a deschis o poartă de piatră zidită într-un zid, atmosfera sumbră din mormânt și lipsa de oxigen.

Loading...

Tot mai mulți specialiști susțin că în locul menționat de text, poate exista un loc subteran care ascunde un obiect. Conducerea CIA a interzis efectuarea de săpături în acea zonă.

De-a lungul timpului, omenirea a cunoscut mai multe texte criptate care au rămas un mister până în zilele noastre.

Cifrul Beale

În anul 1818, un anume Thomas Jefferson Beale descoperă în Santa Fe, New Mexico, un depozit de aur și argint. Beale decide să mute prețioasa comoară în vestul statului Virginia.

În anul 1822, înainte de a părăsi statul Virginia, dorea să se reîntoarcă în New Mexico, Beale lasă spre păstrare unei cunoștințe apropiate, Morris, o cutie din fier în care se aflau trei scrisori codificate cu locul unde ascunsese comoara. El îl roagă pe Morris să deschidă cutia peste 10 ani, în cazul în care el nu se mai întoarce în Virginia.

După perioada stabilită, Morris deschide cutia și încearcă să descifreze scrisorile. Înainte să moară, în anul 1862, Morris dă scrisorile unui prieten.

Acesta, cu ajutorul unor specialiști, reușește să descifreze una dintre scrisori în care era prezentat tezaurul descoperit și se făcea referire la o cavernă din regiunea Bedford.

Pentru că nu a reușit să descifreze celelalte două scrisori, el le publică într-o carte, cu speranța că cineva va reuși să le descifreze.

Discul Phaistos

În anul 1908, o echipă de arheologi italieni descoperă un disc din argilă în ruinele palatului Phaistos din Grecia. Discul are un diametru de 16 centimetri și este acoperit pe ambele fețe cu hieroglife dispuse în spirală.

Phaistos

Discul are o vechime de peste 4000 de ani. Un obiect asemănător nu a mai fost descoperit până în prezent. Mulți cercetători au încercat să descifreze cele 47 de hieroglife, însă încercările lor au fost un eșec.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și