Descopera

Kitezh: Atlantida ruseasca

Se spune că atunci când este vreme frumoasă se pot auzi sunetele clopotelor şi uneori chiar cântece care provin dintr-un lac, care ar ascunde un oraş misterios. Unii martori susţin că au putut vedea acoperişul caselor care uneori ies din lacul Svetloiar din Rusia.

Aceasta este povestea adevărată a oraşului Kitej, de necucerit cum îl descriu istoricii ruşi pentru că prin harul lui Dumnezeu a devenit invizibil şi a dispărut sub ape.

Oraşul a dispărut între anii  1236 şi 1242, când Batu Khan, conducătorul armatei mongole a invadat Rusia. În „campania rusă” armata mongolă a reuşit să cucerească o mare parte a teritoriului, distrugând foarte multe oraşe şi omorând aproape jumătate din populaţia Rusiei. Kiev, Vladimir, Souzdal, Riazan, Tver, Tchernigov şi alte multe oraşe au fost complet distruse. Invazia mongolă a durat foarte mulţi ani.

Batu Khan (1207-1255, Rusia) este un nepot al lui Genghis Han şi întemeietor al statului Hoarda de Aur (1227-1255). În 1235, a fost ales comandant suprem al părţii de vest a Imperiului Mongol, având sarcina de a invada Europa. Trupele sale au ars şi jefuit Kievul în 1240, iar până la sfârşitul lui 1241 reuşiseră să cucerească Rusia, Polonia, Boemia, Ungaria şi valea Dunării. Intenţia sa era să invadeze şi Europa Occidentală, însă moartea lui Ogodai l-a împiedicat. Batu a instalat Hoarda de Aur în sudul Rusiei, aceasta fiind condusă de succesori ai săi în următorii 200 de ani.

Kitezh 300x204 - Kitezh: Atlantida ruseascaÎn tot acest timp Batu Khan a căutat cu disperare oraşul Kitezh. Unul dintre prizonieri le-a spus mongolilor o cale secretă prin care puteau să ajungă în acest oraş. Ajunşi la porţile oraşului, mongolii au fost uimiţi că acesta nu avea niciun fel de fortificaţii, iar locuitorii săi în loc să se pregătească pentru luptă au început să se roage la Dumnezeu. Atunci mongolii au început să-l atace, dar ca prin minune oraşul a fost înconjurat de apă şi s-a scufundat sub ochii uimiţi a hoardelor.

Se spune că porţile oraşul se deschid doar sufletelor pure şi din această cauză mii de pelerini merg în fiecare an la lacul Svetloia pentru a putea intra în oraşul sfânt.

loading...

Oamenii de ştiinţă care studiază fenomenul Kitezh susţin că orice poveste se bazează pe un subiect real. În efect, lacul Svetloiar se afla la intersecţia a doua placi tectonice iar soldaţii mongoli au putut fi martorii formării lacului.

Arheologii şi scafandrii nu au găsit nimic pe fundul lacului, dar cu toate acestea şi în zilele noastre legenda încă mai este vie pentru că încă se observă oameni ciudaţi care merg în jurul lacului şi care dispar fără urmă.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top