Mozaic

KANDUN, PREZENȚA DIN TIBET

Largun Gar sau Orașul Sacru. Populația este formată din peste 40000 de călugări și studenți budhiști. Orașul este situat la o altitudine de 4000 de metri.

În acest oraș se află cel mai important institut budhist din lume, Serthar. În oraș sunt mai multe mănăstiri care sunt înconjurate de ziduri înalte, pentru a proteja pe călugării budhiști de tentațiile lumii moderne.

Condițiile de viață sunt dificile. Cel mai apropiat oraș se află la o distanță de 650 km, temperaturile scad la -30 de grade Celsius, iar ca să ajungi în oraș, efortul este considerabil.

Guvernul chinez a vrut să distrugă acest oraș. În anul 2001, au fost demolate peste 2000 de locuințe. Tibetanii nu s-au lăsat intimidați și au construit 1000 de cabane în fiecare an, spre disperarea chinezilor.

Pentru tibetani, Dalai Lama înseamnă ocean de înțelepciune. Numele a fost dat în anul 1578, de către împăratul mongol, Altan Khan, cel de al treilea Dalai Lama.

Actualul Dalai Lama,Tenzyn Giatso este cel de al 14-lea Dalai Lama și s-a născut în anul 1935. El a fost recunoscut la vârsta de doi ani ca fiind reîncarnarea celui de al 13-lea Dalai Lama.

La vârsta de cinci ani a devenit șeful spiritual, politic și temporal al Tibetului. În anul 1950, când China a ocupat Tibetul, Dalai Lama s-a refugiat în India. În anul 1989, el a obținut premiul Nobel pentru pace.

Tibetanii îl numesc Kandun, adică prezența. Cu toate că el se află în exil de atâția ani, prezența sa este vie. Călugării budhiști au ca regulă de viață disciplina. Pentru a ajunge la starea absolută, numită nirvana, au nevoie de cuvânt, gândire, acțiune și înțelegere. Starea de înaltă spiritualitate este atinsă prin efort, concentrare și atenție.

Budhismul, din punct de vedere istoric, începe cu regele indian Asoka, care s-a convertit în secolul al III-lea e.n. El a trimis misionari în Egipt, Siria, Coreea, Vietnam, China.  Ca și religie, budhismul ajunge în Tibet, în secolul al VII-lea e.n.

În sanscrită, Budha înseamnă trezire și reprezintă un om care a atins starea supremă numită nirvana. În tradiția budhistă se vorbește despre renaștere și nu despre reîncarnare.

Sinele face parte din așa numitul Tot. Tibetanii au simbolurile lor. Cocoșul reprezintă aviditatea, șarpele, aversiunea, porcul, iluzia, peștele care își mușcă coada reprezintă cercul vicios.

Pentru tibetani, moartea este un nou început, este renașterea sau un transfer de conștiință. Sunt necesare trei zile pentru eliberarea corpului de conștiință. În toată această perioadă, tibetanii nu ating cadavrul. Conștiința are nevoie de liniște pentru a ieși din corp.

l3tE4HwY1zBMq74lvG3bjA2B_KU@500x335 KANDUN, PREZENȚA DIN TIBET

Urmează incinerarea care se realizează cu multe incantații și ofrande. Moartea este o eliberare, focul purifică tot ceea ce a fost negativ în persoana decedată. Renașterea acestuia îl va duce pe o scară superioară spirituală, datorită focului care va face să dispară răul.

loading...
Comments
To Top