KAMIKAZE, VÂNT DIVIN DIN PARTEA ZEILOR

În secolul al XIIl-ea, hoardele de mongoli au cucerit Asia. Ei au format un imperiu care începea în Europa orientală până în Coreea.

În anul 1260, China imperială cade în mâinile lui Kubilai Han, nepotul lui Ginghis Han. Kubilai Han devine interesat de Japonia, o țară prosperă și bogată. În perioada 1263-1268, el trimite mai mulți mesageri în Japonia, cu scopul de a-i determina pe japonezi să se supună lui Kubilai Han.

Refuzul japonezilor a fost categoric. În anul 1274, Kubilai avea o flotă formată din 900 de corăbii și pornește atacul asupra Japoniei. Mongolii au fost întâmpinați de samurai, dar și de un uragan care a devastat flota lui Kubilai. Acesta este obligat, după o zi, să se retragă din Japonia.

În anul 1281, Kubilai avea o flotă formată din 4400 de corăbii, 100000 de soldați chinezi și 50 de mongoli. Japonezii reușesc să distrugă 4000 de corăbii și să omoare 130000 de soldați. Luptele au durat șase săptămâni. După acest eșec, mongolii nu au mai atacat niciodată Japonia.

Samuraii victorioși au fost numiți kami kaze, adică vânt divin. În cel de al Doilea Război Mondial piloții japonezi au fost numiți kamikaze, datorită sacrificiului pe care-l făceau.

Loading...

Istoricii susțin că japonezii au o adevărată filosofie despre război, filosofia bushido, mitul sacrificiului și naționalismul absolut. Înainte să se îndrepte voluntar către moarte, piloții japonezi beau un pahar cu sake, cântau un cântec patriotic, sub privirile tinerelor fete care fluturau crengi de cireș înflorit.

Tadamasa Itatsu, cu toate că și-a dorit să devină un kamikaze, nu a avut acest privilegiu, așa cum a declarat el. După 30 de ani de la sfârșitul războiului, el a declarat că a trăit în rușine și umilință că nu a avut acest privilegiu de a muri pentru împărat.

El a donat unui muzeu din Japonia 333 de scrisori pe care tinerii piloți, înainte să plece în cursa morții, le scriau familiilor. În mai toate scrisorile se regăsesc texte referitoare la împărat și Japonia.

Statisticile arată că peste 5000 de kamikaze și-au pierdut viața în timpul războiului. Faptul că Japonia are un muzeu care este dedicat piloților kamikaze a atras multe critici din partea Chinei și a Coreei.

Pentru occident, kamikaze întruchipează fanatismul. Pentru japonezi ei sunt eroii, vântul divin. Fanatismul a făcut istorie și constatăm că acest flagel revine în forță, în lumea pe care o trăim.

Publicaţia franceză La Vie a publicat în 18 iulie un articol despre creștinii din Siria. În una din nopți, toate casele care erau locuite de creștini aveau pe fațadă litera N de la nazareean.

KAMIKAZE

După acea întâmplare a început prigoana acestora. Au avut două alternative, convertirea la islam sau părăsirea orașului Mosul, leagăn al creștinismului. Fanatismul face istorie și în zilele noastre, sub privirile noastre îngăduitoare.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și