The news is by your side.

Jurnalele pierdute ale lui Himmler – banalitatea răului

0

Jurnalele pierdute ale lui Himmler, fostul lider al organizației partinice rasiste SS, au fost descoperite într-o arhivă din Rusia. Odată făcute publice, ele au scos la iveală o viață tristă, unde orice acțiune era calculată și gândită în prealabil.

Jurnalele pierdute ale lui Himmler, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost confiscate de armata URSS în momentul în care a cucerit ultima redută, Berlinul. Au fost preluate și aruncate în arhiva ministerului rus de Apărare, unde mai bine de 70 de decenii au fost acoperite cu praf.

De curând au fost descoperite de către un arhivist curios și astfel au fost făcute publice. Publicații din întreaga Europa au realizat materiale ample cu privire la cum își petrecea zilele din timpul războiului, fostul comandat al SS, Himmler.

Zilele din viața lui Himmler erau presărate cu rutina. Al doilea cel mai important om din Germania nazistă ducea o viață anostă, tristă și lipsită de evenimente importante. Era departe de familia sa și din acest motiv își planifica minuțios momentul din zi în care vorbea cu soția și cu fiica sa.

Însemnările arată că Himmler a început să aibă din ce în ce mai multe întâlniri cu Adolf Hitler pe măsură ce rolul său în război şi în Holocaust a devenit tot mai important. Himmler îşi petrecea, de regulă, zilele întâlnindu-se cu diverşi oficiali SS sau dând telefoane către agenţii săi cheie din Europa, pe măsură ce genocidul prindea amploare.

Amanta lui Himmler, Hedwig Potthast, nu este menţionată direct în jurnal, dar unele însemnări sugerează întâlnirile lor – acolo unde singurele note într-o zi sunt „în tranzit” sau „inspecţie”. Istoricii cred că acele însemnări reprezintă zilele în care Himmler îşi lua câte o zi liberă pentru a-şi vizita amanta, cu care a şi avut doi copii în anii războiului.

Viața sa se ghida după un tipar bine stabilit. În fiecare dimineață, după ce se trezea, activitățile de desfășurau după același tipar. Istoricii, susțin că Himmler era un om extrem de calculat și nu lua nicio decizie fără să gândească de mai multe ori. Banalitatea răului este una incredibilă, pentru că un om ca Himmler, din cauza căruia au murit milioane de oameni, nu ieșea în evidență deloc în viața sa de zi cu zi. Este posibil ca acest om să fi urmat ordine clare și să nu fi conștientizat pe deplin cât rău generează umanității.

Jurnalele-pierdute-ale-lui-Himmler Jurnalele pierdute ale lui Himmler - banalitatea răului

Himmler îşi petrecea serile uitându-se la un film, jucând cărţi sau pur şi simplu admirând stelele – activităţi absurd de normale pentru un om aflat în centrul Holocaustului.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și