JUPITER, o lume complexă și turbulentă

JUPITER, o lume complexă și turbulentă

Jupiter este cea mai mare planetă a sistemului nostru solar. Este de 317 ori mai masivă decât Pământul. Conform specialiștilor, planeta s-a format într-o perioadă cuprinsă între 2 și 3 milioane de ani, pornind de la un nucleu format din roci și gheață.

Acest nucleu a atras cantități gigantice de hidrogen și heliu. În ultimul an, sonda spațială Juno a livrat primele informații despre Jupiter. Au fost detectate uragane de o forță excepțională care se produc la polii planetei.

Acestea au un diametru de 1400 kilometri. Jupiter este o lume complexă, gigantică și turbulentă, afirmă specialiștii de la NASA. În apropierea celor doi poli au fost detectate jeturi de electroni care provin de la vânturile solare și care alimentează imense aurore boreale. Sonda Juno a captat sunete ciudate care provin de la plasma din ionosferă.

Încă din anul 1830, pe suprafața lui Jupiter a fost o zonă care a fost numită Marea Pată Roșie. În ultimii ani, s-a observat că zona și-a redus considerabil dimensiunile.

Grație sondei spațiale Juno, care s-a apropiat la o distanță de 5000 km de suprafața planetei, specialiștii încearcă să dezlege acest mister. Până nu demult, se credea că sub norii groși se află un mediu omogen.

Lucrurile sunt mult mai complexe decât se credea. Măsurarea gravitație planetei a condus la ipoteza că miezul planetei nu este unul solid.este unul difuz și măsoară jumătate din raza planetei.

În ceea ce privește câmpul magnetic, acesta este cel mai puternic din sistemul nostru solar. Ca și intensitatea, aceasta variază de la o zonă la alta.

Despre acest colos gazos, profesorul Michio Kaku a spus că protejează Pământul de impactul cu asteroizi și comete. Jupiter este considerat aspiratorul sistemului solar pentru ca atrage corpurile rătăcitoare. Dacă planeta Jupiter ar fi goală, în interiorul ei ar încăpea 1300 de planete Pământ.

jupiter

Sonda spațială Juno va parcurge 37 de orbite complete în jurul lui Jupiter, într-un interval de 20 de luni. Ea își va încheia periplul printr-o prăbușire pe suprafața lui Jupiter.

loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)