The news is by your side.

JULES VERNE A VIZITAT INCOGNITO ROMÂNIA

0

Scriitorul Simion Săveanu este autorul cărții Pe urmele lui Jules Verne în România. El a emis ipoteza că în perioada 1882-1884, Jules Verne era îndrăgostit de o româncă pe nume Luiza Teutch din Homorod. Celebrul scriitor ar fi făcut o călătorie incognito în România.

A călătorit cu o navă pe Dunăre până la Giurgiu. De la București a călătorit cu trenul la Brașov. A ajuns la Homorod unde a vizitat zona. Așa a ajuns la castelul Colț care ar fi devenit sursă de inspiraţie pentru romanul său Castelul din Carpați.

Castelul a aparținut familiei Cândea care în secolul al XIV-lea era cea mai influentă familie din Tara Hațegului.

Cetatea dispunea de fortificații care o protejau de oricare atac. În secolul al XVII-lea, cetatea este abandonată. În perioada 1310-1314, lângă castel a fost construită o biserică în care a existat viață monahală până în secolul al XV-lea. La biserică locuiau sihaștrii. Mărturie este o piatră funerara pe care este scris popa Kir Ghenadie.

În prima jumătate a secolului al XVII-lea, călugării au fost alungaţi de calvini și mănăstirea a ajuns în paragină. Turnul situat deasupra altarului are formă pătrată și vârful sub formă de piramidă. Biserica are trei încăperi care au fost locuite de călugări.

Când Jules Verne și-a publicat romanul, s-a crezut că este vorba despre castelul Bran. Ulterior, cercetările au demonstrat că Jules Verne a făcut o călătorie în România împreună cu frumoasa sa iubită. Castelul Colț i-a servit ca inspirație în celebra sa carte.

Despre Luiza Teuch se cunosc puține informații. Era din Homorod și avea 17 ani când, în preajma nunții sale, a fugit de acasă.

Jules Verne o numea unica sirenă. Când relația lor s-a sfârșit, Luiza s-a mutat la București unde s-a căsătorit. În anul 1944, o familie din București a găsit într-un scrin vechi câteva scrisori de dragoste de la Jules Verne către Luiza.

jules-verne JULES VERNE A VIZITAT INCOGNITO ROMÂNIA

Luiza păstrase scrisorile precum și câteva cadouri primite de la Jules Verne, două machete ale iahturilor scriitorului, câteva cărţi scrise de Jules Verne și un ceas cu pendul.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și