Mozaic

Joia Mare, iată ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

În Joia Mare se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus. Această sărbătoare este una extrem de importantă pentru întreaga comunitate creștină, motiv pentru care s-au născut numeroase superstiții și tradiții pentru Joia Mare.

Iată ceea ce trebuie să faci în Joia Mare

– Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morţii.

– Femeile trebuie să meargă la biserică să împartă colaci din aluat de post, fructe, miere şi vin, iar bărbaţii să aprindă focuri rituale în curţi, în grădini, pe dealuri, pentru sufletele morţilor care se spune că se reîntorc la casele lor.

– Tot în această zi, trebuie să se vopsească ouăle, să se coacă pasca şi cozonacii

– Tradiţia spune că este bine să păstrezi un ou roşu până la Paştele viitor, şi nu este bine să dormi în această zi.

– E bine să se aprindă lumânări la ferestre, căci potrivit credinţei populare, în această seară lumea celor vii se întrepătrunde cu lumea morţilor.

loading...

– Tradiţia spune că fetele trebuie să-şi pună 12 dorinţe pe aţă, făcând câte un nod după fiecare evanghelie, dezlegate după Înviere, ca să se împlinească. Aţa se pune sub pernă, ca să-şi viseze ursitul.

Iată ceea ce nu este bine să faci în Joia Mare

– Se spune astfel că în Joia Mare îţi este interzis să dormi în timpul zilei dacă nu vrei să fii leneş pe parcursul întregului an.

– În anumite zone s-a păstrat un ritual aparte conform căruia o femeie măritată şi deosebit de harnica se îmbraca în Joimăriţa şi controlează gospodăriile şi podurile locuinţelor în căutarea câlţilor.

joia mare - Joia Mare, iată ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

– Rufele nu se spală în Joia Mare dacă nu vrei ca în loc de pomană să împarţi lături de rufe celor morţi.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top