Mozaic

JIM JONES, UN LIDER CU PROBLEME PSIHICE

În anul 1978, lumea era zguduită de o tragedie. În Guyana, 900 de persoane au murit după ce au consumat cianură și valium. Toți membrii ai unei comunități fondate de preotul Jim Jones au murit. Multe întrebări s-au pus cu privire la acest misterios eveniment.

În noiembrie 1978, armata descoperă 900 de cadavre în Jonestown, nordul Americii de Sud. Analizele au demonstrat că victimele au consumat suc, valium și cianura. Au fost salvate 167 de victime care au făcut declarații cutremurătoare. Copii, adulți, tineri au fost obligați să recurgă la acest gest.

Mai întâi au băut copiii, după care părinții. La sfârșit, reverendul și-a împușcat asistenta, după care s-a sinucis. Jim Jones a fondat această comunitate in Indiana, SUA. Pentru că a avut multi adepți, a hotărât să se extindă in California. El a construit spitale, școli si grădinițe, in special pentru persoanele de culoare. Numai in California, preotul a avut 20000 de adepți.

Jones era un excelent orator, iar în discursurile sale erau proslăvite ideile marxiste. Adepții lui Jones au fost lămuriți ca toate bunurile să-i fie donate lui Jones, case, mașini, bani.

Jones devine o figură emblematică în California și se implică în alegerile din SUA, din anul 1976, susținând pe democrați. Este primit la Casa Albă de unde primește chiar sprijin financiar.

Intrigați de ceea ce se numea în SUA fenomenul Jones, mai multi jurnaliști încep o amplă ancheta. Rezultatele sunt îngrijorătoare, deturnări de fonduri, evaziuni financiare, pedofilie.

loading...

Jones hotărăște să părăsească California și împreună cu susţinătorii lui se mută în Guyana, unde construise o comunitate agricolă marxistă, pe o suprafață de 110 hectare, chiar în jungla amazoniană. Jones era convins că apocalipsa era aproape și că Guyana era singurul loc din lume ferit de o astfel de catastrofă.

Guyana se afla la 60 de kilometri de frontiera cu Venezuela. Jones a ridicat mai multe case pentru cele 900 de persoane care l-au urmat. Pentru că în SUA ajunseseră zvonuri despre viața celor 900 de americani, muncă până la epuizare, mai mulți jurnaliști de la postul de televiziune NBC și mai mulți senatori s-au deplasat în Guyana.

Toată vizita a decurs normal. Oamenii îl lăudau pe Jones, susțineau că muncesc din plăcere și ca nu există motive ca ei să părăsească comunitatea. În momentul în care delegația se îndrepta către avion, unul dintre membrii comunității a deschis focul. Doi jurnaliști și un senator au fost uciși.

jones - JIM JONES, UN LIDER CU PROBLEME PSIHICE

Jones și-a dat seama de gravitatea situației. Comandă 200 de litri de limonadă in care introduce valium și cianură. Venise clipa…
În această tragedie, paranoia, nebunia au atins cote dramatice.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top