The news is by your side.

Jack Spintecătorul, personaj fictiv inventat de un ziarist care era in cautarea senzationalului?

„Jack Spintecătorul” este un pseudonim acordat unui criminal în serie anonim activ în jurul regiunii Whitechapel și în districtele adiacente orașului Londra, Anglia, în toamna anului 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.

Misterul acestui personaj este unul desăvârșit. De-a lungul timpului, numeroși detectivi au încercat să rezolve acest caz fascinant care a întrat în analele poliției. Nimeni, niciodată, nu s-a apropiat nici măcar puțin de misteriosul personaj, căruia îi plăcea să omoare prostituatele care colindau străzile întunecate ale Londrei.

O nouă ipoteză este lansată cu privire la adevărul despre Jack Spintecătorul. Povestea ar fi fost pur și simplu inventată de către un bătrân ziarist britanic, Thomas Bulling, care era în căutarea senzaționalului. Astfel, Bulling a inventat o poveste despre un criminal în serie, care omora prostituatele din Londra. Scrisoarea a fost trimisă poliției britanice și în acest fel s-a născut unul dintre cei mai interesanți criminali din toate timpurile.

O anchetă de amploare a fost declanșată și numeroși oameni au fost angrenați în această anchetă. În paralel, ziarele au început să consume zeci de litri de cerneală sporind astfel autoritatea unui personaj pe care nimeni nu îl găsea. Ciudat era faptul că niciodată nu și-a pus problema nimeni cu privire la acest aspect, dar pentru că lucrurile luaseră o întorsătură dramatică, spiritul lui Jack Spintecătorul domina străzile Londrei.

Din cauza faptului că ucigașul nu a fost identificat, legendele ce privesc aceste omoruri au circulat ca o combinație de cercetări istorice cu folclor și pseudoistorie. De-a lungul anilor, mulți autori, istorici și detectivi particulari au propus diverse teorii despre cine este ucigașul, numărul lor sau numele victimelor. Aceste ipoteze au stat la baza celor mai vândute cărți din toate timpurile, fapt pentru care majoritatea credea cu adevărat în veridicitatea poveștii.

Unul dintre detectivii care și-au pierdut zeci de ani încercând să rezolve cazul lui Jack Spintecătorul este Trevor Marriott. Timp de 11 ani a efectuat o analiză strictă cu privire la faptele raportate acum 125 de ani. Pistele există, dar atunci când sunt analizate ele nu duc nicăieri. În acest fel, Marriott a ajuns la concluzia că întreaga poveste este o ficțiune, pusă la punct de un ziarist care căuta cu disperare senzaționalul și succesul. Se pare că a și reușit din moment ce și în ziua de astăzi există oameni care aleargă cu disperare să rezolve un caz imaginar.

„Faptele au fost modificate de-a lungul anilor. Publicul larg a fost indus în eroare de numeroasele expuneri ale scriitorilor și astfel s-a ajuns la o părere generală că faimosul Jack Spintecătorul a existat cu adevărat. Povestea este ficțiuni, inventată de un ziarist beat care, după cum am aflat, avea legături puternice cu Scotland Yard-ul și le furniza informații pentru a duce ancheta acolo unde își dorea., susține detectivul Marriott.

Jack-Spintecătorul-400x224 Jack Spintecătorul, personaj fictiv inventat de un ziarist care era in cautarea senzationalului?

Interesant mai este faptul că și înainte de Jack Spintecătorul au fost găsite prostituate moarte pe străzile Londrei, dar și după ce povestea a luat sfârșit. Povestea lui Jack Spintecătorul a fost transformată într-o legendă, într-un mit urban, care alimentează de 125 de ani senzaționalul cu care presa sau autorii își hrănesc publicul înfometat.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și