The news is by your side.

Iulie 2018 – cea mai lungă eclipsă de Lună! Semn prevestitor?

0

În anul 2018, vom avea parte de cinci eclipse de lună, dintre care una va fi cea mai lungă din ultimii 100 de ani. De obicei, eclipsele de Soare și de Lună se produc în pereche. O eclipsă este posibilă dacă Soarele, Luna și Pământul se află la același nivel și în linie.

În anul 2018, românii vor putea observa două eclipse de Lună. Prima eclipsă totală de Lună va avea loc în 31 ianuarie și va fi vizibilă din Asia, Australia, Pacific și vestul Americii de Nord. Din România, va putea fi observată doar penumbra, la sfârșitul fenomenului. Eclipsa va dura o oră și 17 minute.

În 27 iulie, va avea loc o eclipsă totală de Lună care va putea fi observată din Europa, Asia, Africa, Australia, America de Sud. Ca durată va avea o oră și 42 de minute. Eclipsa va putea fi urmărită și de pe teritoriul României.

În mod obișnuit, Luna orbitează în jurul celor doi poli ai Pământului. Atunci când își schimbă orbita și ajunge în zona Ecuatorului, Luna se poziționează în spatele Pământului și devine nedetectabilă cu ochiul liber, afundându-se în obscuritate.

Eclipsele de Lună și de Soare au creat multe mituri și legende. Vechile civilizații aveau propriile tehnici și instrumente cu ajutorul cărora puteau prevedea datele producerii eclipselor. Complexul Stonehenge este considerat un observator astronomic, cu ajutorul căruia erau calculate datele când se produceau aceste fenomene.

Din punct de vedere al frecvenței, într-un an se produc cel puțin patru eclipse de Lună și Soare. Ele se produc alternativ în emisfera australă și boreală. Anul 1935 a fost cel mai bogat în eclipse, șapte la număr.

Primul astronom care a calculat cu exactitate data unei eclipse a fost Ptolomeu, astronom grec care a trăit în secolul II. Eclipsele nu au un efect asupra sănătății psihice, însă pot avea un impact psihoemoţional care generează anxietate, atât la oameni, cât și la animale. Studiile recente au demonstrat că eclipsele pot influența și condițiile meteo de pe Pământ.

luna Iulie 2018 - cea mai lungă eclipsă de Lună! Semn prevestitor?

Temperaturile pot scădea cu până la trei grade Celsius., iar vântul își schimbă direcția ca urmare a formării unui ciclon de eclipsă. Stațiile meteo au înregistrat fenomenul de schimbare a direcției vântului pe parcursul acestor fenomene.

Prima eclipsă de Soare care a îngrozit locuitorii actualei românii a avut loc în 23 iulie 1115. În ultimul secol, românii au văzut doar două eclipse totale de Soare. Prima în anul 1961 și cea de a doua în anul 1999. Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc în anul 2081.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și