Iubiri imposibile din istorie

Iubiri imposibile din istorie

Cetatea Poenari fascinează prin arhitectură, dar și prin locul unde a fost construită, un vârf stâncos înconjurat de pante abrupte și de apa Argeșului. Cetatea a fost construită la ordinul lui Vlad Țepeș, iar pentru construcție i-a folosit pe târgoviștenii pedepsiți pentru o faptă gravă.

Cetatea a fost construită în două faze. Turnul a fost realizat din piatră brută legat cu mortar de stâncă. Turnul avea patru niveluri, primul era subteran și era acoperit cu șindrilă. Acesta a fost construit în secolul al XIV-lea.

A doua etapă o constituie, o fortificație cu turnuri semicirculare, care datează din secolul al XV-lea. Ca să ajungi la cetate trebuie să urci 1480 de trepte.

Pe lângă asasinate, tras în țeapă, cronicile vremii descriu moartea primei soții a lui Vlad Țepeș, Anastasia, nepoata reginei Poloniei. În anul 1462, aceasta s-a sinucis, s-a aruncat din turn în apele învolburate ale Argeșului, după ce a aflat că domnitorul avea o amantă cu care dorea să se căsătorească. Amanta era o tânără săsoaică din Brașov, pe nume Katharina Siegel, fiica unui țesător.

Povestea de dragoste dintre Vlad Țepeș și Katharina a început în anul 1455, atunci când tânăra avea vârsta de 17 ani. Zvonul despre această legătură amoroasă făcuse ocolul orașului.

Supărat că sașii impuseseră taxe mari, Țepeș va distruge toată recolta de grâne din Țara Bârsei, dă foc bisericii Bartolomeu și arde satul Codlea.

Loading...

După plecarea lui Țepeș, Katharina a devenit ținta răzbunării. A fost prinsă, bătută și pusă la Stâlpul Infamiei.

Îndrăgostit de Katharina, Țepeș scrie în două rânduri Papei Pius al II-lea cerându-i anularea căsătoriei cu Anastasia. Refuzul papei a fost categoric. După sinuciderea soției sale, se părea că Țepeș este la un pas să să căsătorească cu Katharina, mai ales că aveau trei copii.

Un complot al rivalilor săi îl face să fie întemnițat la Buda, unde Matei Corvin îi pune condiția să se căsătorească cu Elisabeta, mătușa sa, în schimbul eliberării. În ciuda căsătoriei, Țepeș a mai avut încă doi copii cu frumoasa Katharina. După moartea domnitorului, Katharina s-a călugărit.

Maria Walewska a fost căsătorită la vârsta de 18 ani cu Anastasius Walewski, care în acel moment avea vârsta de 70 de ani. La Varșovia, Napoleon Bonaparte o întâlnește pe Maria de care se îndrăgostește nebunește.

rp_vlad_tepes.jpg

Anastasius încuviințează ca tânăra lui soție să devină amanta împăratului. Timp de șapte ani a durat această legătură, francezii numind-o pe Maria soția poloneză.

Când a aflat că a rămas însărcinată, Napoleon divorțează de Josephine, cu care nu putea să aibă copii. Statutul imperial nu i-a permis să ia de soție o metresă. Împăratul se căsătorește cu o prințesă austriacă, iar Maria se va căsători cu un văr al împăratului cu care va mai avea un fiu.

loading...

Related posts