Istorie interzisă! O „înțelegere secretă” între naziști și aliați a redus proporțiile Holocaustul

Holocaustul a fost „redus” de un acord secret dintre șeful SS-ului nazist Heinrich Himmler și fostul președinte al Elveției, potrivit cărții noului ziarist canadian Max Wallace, „În numele umanității: The Secret Deal to End the Holocaust”.

Publicată de Editura Skyhorse, cartea se învârte în jurul ideii prin care Holocaustul a fost redus, iar în ultima perioadă, adică spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Himmler a făcut o înțelegere secretă cu președintele Elveției.

În urma acestui acord, Himler a ordonat să fie dezasamblate mai multe camere de gazare de la Auschwitz-Birkenau. În acest fel peste 300.000 de evrei au fost salvați de la moarte.

În mai mult de doi ani de funcționare, complexele de gazare de la Auschwitz-Birkenau au fost scena uciderii unui milion de evrei. 

Operațiunile s-au încheiat în octombrie 1944, după ce în vara aceluiași an au fost uciși 400 000 de evrei maghiari. Pe 25 noiembrie, naziștii au început să dezmembreze facilitățile, un proces care nu s-a încheiat până în ianuarie 1945.

Afirmația lui Wallace despre faptul că Himmler a încheiat un acord secret se învârte în jurul unei întâlniri bine cunoscute între șeful SS și fostul președinte elvețian Jean-Marie Musy. 

Loading...

Potrivit lui Wallace, această întâlnire – care a fost susținută de rabinii ortodocși și de agențiile de informații aliate – a dus la un acord că Himmler va înceta uciderea la Auschwitz, ca semn al bună voințeu sale. În schimb, lui Himmler i s-au dat promisiuni  despre un front comun împotriva Rusiei.

Mai mult de atât, ziaristul susține că Himmler a mai făcut o faptă bună în toamna anului 1944. Atunci a eliberat un tren cu peste 1210 evrei, pe care în loc să-l trimită spre un lagăr, l-a trimis în Elveția.

Ideea cărții este una îndrăzneață pentru că prezintă lucrurile bune făcute de Himmler, dar și toate eforturile țărilor aliate pentru a face orice cu privire la salvarea a cât mai mulți oameni din mâinile naziștilor.

Au existat mai multe seturi de negocieri între grupurile evreiești și naziști – cele mai legate de Himmler – toate încercau să salveze cât mai mulți evrei.

Jurnalele pierdute ale lui Himmler

Preoții ortodocși, împreună cu președintele Elveției din acele vremuri, l-au desemnat pe Benoit Musy, un pilot de curse elvețian, să negocieze cu Himmler și reprezentanții săi.

Benoit Musy a fost cheia principală a salvării a zeci de mii de evrei. El a fost cel care l-a convins pe Himmler să lase Crucea Roșie să intre în lagăre cu câteva săptămâni înainte ca războiul să se încheie.

loading...

Comentariile sunt închise.