Istorie

Istorie interzisă! Dacii scriau de la dreapta la stânga și de jos în sus

7views

Unul dintre misterele istoriei românilor se referă la scrierea pe care o utilizau dacii. De la daci nu au rămas izvoare scrise și din această cauză se cunosc puține lucruri despre un popor măreț.

La Budapesta, a fost descoperită o carte care are o vechime de peste 1000 de ani, care răstoarnă toate teoriile despre strămoșii noștri. Dacii scriau de la dreapta la stânga și citeau de jos în sus. Cartea cuprinde vechi texte dacice care au fost studiate de arheologul Viorica Enachiuc.

Manuscrisul se află în Arhivele Academiei de Științe a Republicii Ungaria. Cartea a fost în posesia grofului Batthyany Gusytav, până în anul 1907, după care a dăruit-o academiei.

Manuscrisul a fost numit Codexul Rahonczi, după localitatea în care locuia groful. Toate încercările specialiștilor de a traduce textele au fost un eșec.

În anul 1970, cercetătorul Otto Gyurk a publicat un articol cu o serie de observații referitoare la alfabetul utilizat în misterioasele texte.

Loading...

O primă constatare se referă la faptul că textele au fost redactate în secolul al XI-lea, într-o limbă daco-romană, utilizând un alfabet dacic, în care sunt dominante semnele utilizate de indo-europeni în epoca bronzului. Alfabetul are 150 de caractere.

Codexul are 448 de pagini, iar pe fiecare pagină sunt între 9 și 14 șiruri. În text, sunt intercalate miniaturi cu scene religioase și laice, iar scrisul s-a realizat cu cerneală violet.

Textele prezintă informații despre organizarea administrativă și militară a Daciei, care se întindea de la Tisa, la Nistru, mare și Dunăre. Mitropolia blakilor era la Ticina, insula Pacuiului lui Soare.

În anul 1982, cercetătorul Viorica Enachiuc află despre existența manuscrisului. Timp de 20 de ani a muncit pentru a descifra scrierea.

Există istorici care i-au considerat pe geto-daci un popor care au făcut parte dintr-o cultură minoră, primitivă care nu utilizau scrierea. În susținerea acestei teorii sunt aduse în discuție textele istoricului Aelianus, în care se spune că la vechii traci, nimeni nu cunoștea scrierea, iar toate neamurile barbare din Europa socoteau foarte rușinos să folosești scrierea.

Vasile Pârvan scria în lucrarea sa Getica, dacii din munți versificau legile și le cântau pentru a le ține mai bine minte.

Pe de altă parte, sunt istorici care contestă această teorie, susținând că nu puteai să conduci un teritoriu ca cel al lui Burebista, de câteva ori mai mare decât România de astăzi, în care elitele nu erau capabile să scrie un mesaj sau o înțelegere.

loading...