ISTORIA ZBUCIUMATĂ A RUSIEI, TRĂDARE ȘI CRIME

În anul 1591, Dimitri, fiul în vârstă de zece ani al țarului Ivan cel Groaznic, a murit în condiții misterioase. Doisprezece ani mai târziu, un tânăr din Polonia a pretins că este prințul moștenitor. Situația a provocat neliniște în Rusia.

Rusia era devastată de ger, de ploi abundente, foamete, sărăcie, mizerie. Nu mai existau nici măcar grâne de sămânță. Răscoalele erau înăbușite în sânge.

În vâltoarea acestor vești catastrofale, țarul primește vești deosebit de alarmante. Un tânăr din Polonia pretindea că este moștenitorul de drept al tronului rusesc, că Boris Godunov nu este decât un uzurpator avid de putere. Zvonul a provocat haos la curtea moscovită.

În anul 1584, nebunul Feodor I l-a urmat la tron pe tatăl său, Ivan al IV-lea, cunoscut și sub numele de Ivan cel Groaznic.
Adevărata putere era exercitată de Boris Godunov. În anul 1591, fratele vitreg al lui Feodor și potenţialul moștenitor, Dimitri, a murit la vârsta de zece ani, în condiții suspecte.

Când Feodor a murit fără să aibă copii, șapte ani mai târziu, în anul 1598, Boris Godunov a fost ales să ocupe tronul vacant al Rusiei. Dar oare Dimitri murise?

Cândva după anul 1600, un tânăr în vârstă de 20 de ani a intrat în slujba unui nobil polonez, ca valet și îngrijitor al cailor. Tânărul a devenit de neînlocuit în conducerea domeniului.

În anul 1603, are loc un incident între nobil și tânăr. Nobilul îl pălmuiește pe tânăr. Acesta i-a strigat că este țareviciul Dimitri, prințul moștenitor al Rusiei.

Tânărul a susținut că după moartea tatălui său, mama sa a reușit să-l salveze, fugind amândoi în Polonia și lăsând în locul lui un alt copil care a fost omorât.

Vestea s-a răspândit cu repeziciune în Rusia. Vârsta și înfățișarea pledau în favoarea tânărului. Alunițele de pe față erau atribute fizice în acest sens. Oare acest Dimitri era un impostor sau spunea adevărul?

Răspunsul trebuie căutat în orașul Uglici, un oraș de pe fluviul Volga la 200 kilometri de Moscova. După moartea lui Ivan cel Groaznic, Boris Godunov a surghiunit-o pe văduva țarului împreună cu fiul ei.

Într-o zi de duminică s-a auzit dangăt de clopot. Micuțul Dimitri fusese descoperit mort în curtea castelului. Țarul a trimis câțiva oameni care să ancheteze cazul. Comisia a stabilit că Dimitri a murit în urma unei răni pe care și-o provocase singur.

Văduva țarului a fost închisă într-o mănăstire. Vestea venită din Polonia că țareviciul trăiește a fost ca un trăsnet pentru Borid Godunov. El a susținut că acesta este un călugăr care a fugit dintr-o mănăstire poloneză și că este un impostor.

Dimitri contrazicea aceste afirmații. Avea o cultură aleasă, vorbea fluent rusa și cunoștea istoria Rusiei. În anul 1604, tânărul Dimitri își constituise o armată cu care a intrat în Rusia. În prima luptă, tânărul Dimitri a ieșit învingător. Au urmat alte lupte în care Boris Godunov a ieșit învingător.

istorie rusia - ISTORIA ZBUCIUMATĂ A RUSIEI, TRĂDARE ȘI CRIME

În mod cu totul neobișnuit, Godunov a murit. S-a spus că s-a otrăvit. Tânărul Dimitri a ocupat tronul de țar al Rusiei după ce a decis s-o elibereze pe mama sa de la mănăstirea unde era închisă.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns