Istorie

ISTORIA UITATĂ. ELISABETA RIZEA

Elisabeta Rizea s-a născut în anul 1912, în comuna argeșeană Nucșoara. A ispășit 13 ani de temniță grea, fiind acuzată că a sprijinit gruparea Arsenescu- Arnăuțoiu. Aceștia erau considerați de către comuniști ca fiind o bandă de teroriști.

După ce a abandonat școala la vârsta de 14 ani, Elisabeta s-a alăturat membrilor rezistenței. Timp de patru ani i-a aprovizionat cu mâncare și bani. Soțul ei Gheorghe s-a alăturat acestei mișcări de rezistență. Casa lor era considerată de comuniști un cuib de teroriști.

A fost condamnată la șapte ani de închisoare și încarcerată la Pitești. După anul 1958 când a fost eliberată, Elisabeta continuă legătura cu cei din rezistență, prin intermediul unei căsuțe poștale din interiorul unei scorburi din Valea Morii. Este arestată și condamnată la 25 de ani de închisoare.

A fost încarcerată la închisoarea Mislea, alături de soția lui Ion Mihalache. A fost torturată, atârnată cu părul de un cârlig. A fost eliberată în anul 1964, dar ținută sub supraveghere până în anul 1990. Ea și soțul său erau considerați dușmani ai poporului.

În anul 1992, a dorit să ridice în satul ei o troiță în memoria fraților săi care au murit în lupta împotriva comunismului. Toată populația din sat s-a opus. În anul 1992, nu eram vindecați de comunism. În anul 2001, regele Mihai îi face o vizită. Cei doi se cunoscuseră în copilărie, atunci când regele ajungea în zona Nucșoarei, unde se întâlnea cu alți copii și mâncau porumb copt.

Despre partizani s-a spus că sunt nebunii frumoși care au pus mâna pe arme și au rămas ascunși în munți zeci de ani. Toma Arnăuțoiu a fost liderul unei astfel mișcări, cea din Nucșoara. De loc, era din același sat cu Elisabeta Rizea.

După mai bine de nouă ani, timp în care a stat ascuns în munți, în 20 mai 1958 este arestat. Alături de el se afla femeia care i-a fost alături în această perioadă, Maria Plop, dar și fiica lor, Ioana, în vârstă de doi ani. Toma Arnăuțoiu împreună cu alți 15 partizani au fost executați în anul 1959.

elisabeta rizea - ISTORIA UITATĂ. ELISABETA RIZEA

Maria Plop a murit în anul 1962 în închisoare. Fiica lor, Ioana, a fost dusă la un leagăn de copii, unde după doi ani este înfiată de o familie.
În anul 2009. Ioana a publicat o carte despre mișcarea de rezistență condusă de tatăl său.

loading...
To Top