Istoria spionajului rusesc! Cele mai notorii încercări ale Rusiei de a spiona Statele Unite ale Americii

Istoria spionajului rusesc! Cele mai notorii încercări ale Rusiei de a spiona Statele Unite ale Americii

Istoria spionajului este una vastă. Spionii ruși au colectat în mod activ materiale despre Statele Unite și aliații săi din anii 1930 până la scandalul cu email-ul de la alegerile prezidențiale din 2016.

Iată câteva dintre cele mai notabile cazuri de spionaj rusești, începând cu „Cambridge Spy Ring” produs în anii 1930, care au fost susținute de unii trădători din SUA sau Europa de Vest.

Kim Philby și inelul Spy Cambridge

Harold „Kim” Philby a fost, probabil, spionul clasic al Războiului Rece. Recrutat de către serviciile de informații sovietice, în timp ce era student la Universitatea din Cambridge în anii 1930, Philby a spionat pentru rușii zeci de ani.

După ce a lucrat ca jurnalist la sfârșitul anilor 1930, Philby și-a folosit legăturile familiale pentru a intra în MI6, serviciul secret britanic de informații, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timp ce îi spiona pe naziștii, Philby a hrănit cu informații și Rusia.

Istoria spionajului rusesc

După încheierea războiului, Philby a continuat să spioneze pentru Uniunea Sovietică, oferindu-le cele mai mari secrete ale MI6. Și, datorită prieteniei sale strânse cu spionul american James Angleton de la Agenția Centrală de Informații, se crede că Philby a vândut informații sovieticilor despre despre inteligența americană la sfârșitul anilor ’40.

Cariera lui Philby s-a încheiat în 1951, când doi asociați (spioni) apropiați s-au despărțit de Uniunea Sovietică, iar el a intrat sub suspiciune ca ar fi fost „al treilea om”. Într-o conferință de presă din 1955 el a mințit despre activitatea sa și a stârnit numeroase zvonuri. Și, în mod surprinzător, s-a reîntors la MI6 ca agent activ până când a fugit în sfârșit la Uniunea Sovietică în 1963.

Cazul Rosenberg

Un cuplu căsătorit din New York, Ethel și Julius Rosenberg , au fost acuzați de spionaj pentru Uniunea Sovietică și au fost judecați în 1951.

Procurorii federali au susținut că Rosenbergii le-au dat secrete bombei atomice sovieticilor. Aceasta părea o farsă, deoarece era puțin probabil ca materialul lui Julius Rosenberg să fi putut fi foarte util. Dar, cu mărturia unui co-conspirator, fratele lui Ethel Rosenberg, David Greenglass, cei doi au fost condamnați.

Istoria spionajului rusesc

Pe fondul unei controverse enorme, Rosenbergii a fost executați pe scaunul electric în 1953. Dezbaterea despre vinovăția lor a continuat timp de decenii. După desecretizarea dosarelor secrete din fosta Uniune Sovietică în anii 1990, se pare că Julius Rosenberg a furnizat într-adevăr informații prețioase rușilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Întrebări despre vina sau nevinovăția lui Ethel Rosenberg au rămas și în ziua de astăzi.

Alger Hiss și documentele din dovleac

Un caz de spionaj celebru, păstrat pe un microfilm ascuns într-un dovleac gol de la o fermă din Maryland, a captivat publicul din Ameircan la sfârșitul anilor ’40. Într-o poveste de pe prima pagină din 4 decembrie 1948, în ziarul New York Times, s-a raportat că Comitetul pentru activități americane a susținut că a avut „o dovadă clară a uneia dintre cele mai extinse situații de spionaj din istoria Statelor Unite”.

Dezvăluirile senzaționale au fost posibile din cauza unei dispute între doi vechi prieteni, Whittaker Chambers și Alger Hiss. Chambers, redactor la revista Times a mărturisit că Hiss fusese un comunist înfocat în anii 1930.

Hiss, care ocupase poziții înalte de politică externă în guvernul federal, a negat acuzația. Și când procesul a început, Chambers a ridicat miza și a făcut o dezvăluire și mai explozivă: el a susținut că Hiss era un spion sovietic.

Istoria spionajului rusesc

Chambers înregistrat totul pe un microfilm, pe care l-a ascuns într-un dovleac de la ferma sa din Maryland. Microfilmele conțineau secrete guvernamentale americane pe care HIss le-a transmis muncitorilor sovietici.

„Documentele din dovleac”, după cum a devenit cunoscut cazul, au influențat cariera unui tânăr congresman din California, Richard M. Nixon. În calitate de membru al Comitetului pentru activități anti-americane, Nixon a condus campania publică împotriva lui Alger Hiss.

În cele din urmă Hiss a fost condamnat pentru faptele sale, dar au existat voci, care au susținut că nu are nicio vină și că nu a fost niciodată un adevărat spion rus.

Aldrich Ames

Arestarea lui Aldrich Ames, un veteran din cadrul CIA, acuzat de spionaj pentru Rusia, a șocat comunitatea de informații americane în 1994. Ames a dat sovieticilor numele agenților care lucrează pentru America împotriva Rusiei.

Spre deosebire de alți spioni din trecut, el nu o făcea pentru ideologie, ci pentru bani. Rușii i-au plătit mai mult de 4 milioane de dolari într-un deceniu de muncă.

Banii rușilor au ademenit și alți americani de-a lungul anilor. Exemplele includ familia Walker, care a vândut secrete ale Marinei americane, și Christopher Boyce,care a vândut secrete ale apărării americane.

Cazul lui Ames a fost deosebit de șocant pentru că el lucra în CIA, atât în ​​sediul central din Langley, Virginia, cât și în detașamentele din străinătate.

Un caz oarecum similar a devenit public în 2001, odată cu arestarea lui Robert Hanssen, care a lucrat de zeci de ani ca agent FBI. Specialitatea lui Hanssen a fost contra-inteligență, dar în loc să-i prindă pe spioni ruși, el le-a dezvăluit rușilor secretele americane. Bineînțeles tot pentru bani!

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)