Istoria se repeta: O paralela intre Imperiul Roman si Imperiul SUA

Istoria este cheia trecutului care deschide ușile viitorului. Se mai spune că atunci când o națiune nu învață din greşelile trecutului este condamnată la destrămare. Așa s-a întâmplat și cu cele mai puternice imperii din lume, de-a lungul timpului, pentru că și-au găsit sfârșitul mai devreme sau mai târziu. Din acest motiv am generat o paralelă între Imperiul Roman și actualul Imperiu al Statelor Unite ale Americii. Cu stupoare am constata că există foarte multe asemănări între cele două forțe ale lumii.

1. Alegerile prezidențiale din acest an a împins liderii politici la cheltuieli impresionante. Chiar dacă fondurile au fost strânse din surse private, peste 3 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru o singură campanie electorală. Vă puteți imagina că investitorii trebuie să-și recupereze banii înzecit. Dacă ne întoarcem în timp, acum 2000 de ani, Cezar cheltuise aproape toată averea sa pentru propaganda politică. Imediat după ce a fost instaurat împărat a pus capăt democrației și a instaurat dictatura. Probabil că s-a temut pentru că dacă nu ajungea împărat putea să fie ruinat din punct de vedere financiar.

2. În timpul Republicii Romane singura modalitate de a face avere era obținerea unei funcții politice, cât și exploatarea să la cote maxime. Nu puteai să te îmbogăţeşti altfel pe timpul romanilor. Dacă ne întoarcem în prezent, aceeași practică este de actualitate. Liderii politici din întreaga lume, odată ajunși la conducere, exploatează funcția pentru a atrage foloase personale. Aceeași poveste se întâmpla și în Imperiul Statelor Unite ale Americii.

3. Un imperiu condus de un dictator are un singur scop, mărirea teritoriilor și strângerea bogăţiilor fie prin tribut sau confiscare din teritoriile cucerite. Cunoaștem aviditatea de care a dat dovadă Imperiul Roman, cât și toate campaniile de cucerire în care a fost implicat de-a lungul timpului, dar trebuie să ne reamintim toate războaiele în care a fost implicat Imperiul SUA în ultima sută de ani: Primul Război Mondial (1917-1918), Al Doilea Război Mondial (1941-1945), Războiul Rece (1947-1991), Războiul Coreean (1950-1953), Războiul din Vietnam, (1953-1975), Războiul din Golf (1990-1991), Războiul din Afganistan, Irak și probabil acum urmează Iranul sau Siria. Există o similitudine din acest punct de vedere între cele două imperii, nu?

barack_obama

4. Reducerea clasei de mijloc a fost o problemă majoră cu care s-a confruntat Imperiul Roman chiar înainte să apună. Această măsura i-a aruncat pe reprezentanții clasei de mijloc în sărăcie și chiar sclavie. În zilele noastre, clasa de mijloc americană a avut cel mai mult de suferit în urma crizei economice. Reducerea sa a fost un punct ascuns din planul de salvare națională abordat de SUA pentru contracararea crizei economice.

Loading...

5. Atunci când Republica Romană se zbătea între viață și moarte, o altă măsură stranie a fost luată de conducători. Puterea de a vota a populației a vot redusă prin diferite căi, până s-a ajuns la instaurarea dictaturii. În SUA din zilele noastre, sistemul electoral este unul ciudat pentru că de exemplu candidații republicani au primit doar 48% dintre voturile cetățenilor la alegerile din 2012 și după încheierea procesului s-au trezit cu 53%. Acest sistem nu poate decât să încalce democrația în adevăratul său sens.

Aceste puncte comune între cele două imperii nu sunt singurele, ci doar evidențiază importanța istoriei pentru progresul omenirii. Este clar că asistăm la o repetare ignorantă a istoriei, chiar dacă unii sau alții încă nu au realizat acest lucru. Singurul fapt important este să fim conștienți că într-o zi din viitorul apropiat, Imperiul Nord American o să sfârșească, aşa cum a sfârșit și Imperiul Roman. Greșelile sunt repetate, iar ele conduc la decadenţă și dispariție.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și