Istorie

Istoria Juramantului lui Hipocrate

Epidemia de ciumă a ucis mai bine de jumătate din populația Atenei în anul 429 î. H. Cei mai mulți dintre greci au văzut această boală precum răsplata vieții păcătoase pe care o duceau și cei care mureau erau cei mai păcătoși dintre ei. Dar după cum vă puteți imagina, nu a existat nicio diferență între oamenii care îi venerau pe zei în fiecare zi și ateii convinși. Toți, indiferent de perspectivă religioasă, au fost atinși de cumplita maladie.

Unul dintre supraviețuitorii epidemiei a fost medicul Hipocrate. El a fost cel dintâi om care a susținut că bolile nu au origine supranaturală și cp nu sunt trimise cu chip de pedeapsă. De asemenea, tot el a fost primul care a folosit termeni medicali care sunt și în prezent în uz, precum afecțiune cronică, criză, convalescență, paroxism și recădere.

În opinia primului medic în adevăratul sens al cuvântului, febra era stare prin care organismul lupta cu boala. Abordarea lui Hipocrate asupra bolilor umane a constituit începutul medicinei moderne. Odată cu acest început, s-a născut și celebrul jurământ pe care Hipocrate l-a creat pentru ca fiecare medic să-și facă datoria cât mai bine.

Acesta cuprinde o serie de asumări:

Voi utiliza tratamentul pentru a-i ajuta pe cei bolnavi după propria mea capacitate și gândire și nu îl voi folosi niciodată pentru a-i vătăma sau a le face rău. Nu voi da nimănui otravă, chiar dacă mi se va cere s-o fac…Orice lucru pe care îl voi vedea sau auzi în decursul executării profesiei mele și care nu trebuie să fie aflat în afară, nu va fi divulgat de mine, ci îl voi considera drept o taină sacră. Fie așadar că, dacă voi ține acest legământ și nu îl voi încălca, să fiu demn de cinste, dacă nu, să fiu dezonorat.

hipocrate - Istoria Juramantului lui Hipocrate

Jurământul lui Hipocrate este după atâția ani fundamentul etic al oricărui medic indiferent de țara în care se află și profesează. Tot el stă la baza obiecțiilor celor mai mulți dintre medicii care sunt împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top