Istoria Jocurilor Olimpice se întinde pe decursul a mai multor mii de ani. Ele au luat naștere în celebra cetate grecească Olimpia şi se desfășurau din patru în patru ani. Istoricii au consemnat fapte impresionante despre modalitatea de desfășurare a Jocurilor Olimpice în antichitate, unde cuvintele de ordine erau profesionalismul şi corupția.

În acele vremuri s-a născut şi cuvântulatlet” care în limba greacă înseamnăvânător de bani„, învingătorilor le erau oferite sume importante de bani. Pe lângă recompensa oficială care constă într-o coroană de măslini, campionii primeau din partea orașelor pentru care concurau sume importante de bani. În schimb, cei care pierdeau nu primeau nimic.

La câteva secole distanță de primele Jocuri Olimpice oficiale, celebrate în 776 î. Hr., profesionalismul câștiga teren în fata actelor de corupție. Cetățenii diferitelor state grecești au început să facă comerţ cu atleţii. Odată cumpărat un atlet era răsplătit cu sume imense pentru a câștiga o medalie de aur. Astfel, una dintre celebrități a fost răsplătită într-o zi cu trei sute de lire de argint pentru a concura la o probă. La Atena, un alergător renumit primea suma de o mie două sute de drahme pentru a participa la Olimpiadă, bani cu care putea să-şi cumpere o casă luxoasă şi câţiva sclavi.

Acte de corupție se mai produceau chiar dacă erau sporadice. Unul dintre ele s-a petrecut atunci când împăratul Nero a concurat, în anul 67, la proba de care. El a căzut în timpul cursei şi chiar dacă a reluat-o nu a putut s-o mai câștige. Pentru suma de 250.000 de drahme, arbitrii au fost convinși foarte repede să-l declare învingător. Dar, la moartea lui , decizia a fost anulată şi numele lui a fost șters de pe lista învingătorilor.

În 420 î Hr., în timpul războiului peloponeziac, în care erau rivale Atena şi Sparte, elidienii care domneau în Olimpia s-au aliat cu atenienii şi i-au exclus din Jocuri pe spartani. Un conducător spartan, Lucas a participat la cursa dându-se locuitor al Tebei, oraș neutru. Lucas  a câştigat cursa, dar a fost descoperit şi drept răsplată l-au biciuit în public. În urma acestui incident Sparta a ripostat atacând Elida.

Loading...

În anul 393, cu puţin timp înainte ca Imperiul Roman să se declare învins de barbarii din nordul Europei, împăratul Teodosiu I, a abolit Jocurile Olimpice considerându-le o reminiscență a păgânismului. Când au fost reabilitate, 1500 de ani mai târziu, din arenele olimpiene cu statui magnifice şi dotări impresionante nu mai rămăsese nimic.

loading...