Istorie

ISTORIA INTERZISĂ. MOISE, FARAON EGIPTEAN

Conform legendei biblice, cele 10 porunci ale Domnului, au fost scrise pe două bucăți de piatră, care i-au fost înmânate lui Moise pe Muntele Sinai, de însuși Dumnezeu.

În anul 586 î.e.n., regele Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului, distruge templul în care se afla Chivotul Puterii, o cutie în care se aflau Tabletele Legii.

Legile constituie astăzi Tora, cartea de căpătâi a iudaismului. Biblia este de departe cea mai cunoscută și publicată carte. Textele sale sunt codificate și pe alocuri greu de înțeles. În tradiția biblică Moise este considerat un profet.

El a făcut legătura între Dumnezeu și poporul ales. În momentul nașterii lui Moise, cele 12 triburi ebraice, instalate pe actualele teritorii ale Egiptului, erau conduse de fiii lui Iacob. Moise s-a născut în tribul condus de Levi. La vârsta de trei luni, mama sa îl abandonează pe malul unei ape, acoperindu-l cu piei de animale și trestii de stuf.

Va fi descoperit de fata faraonului care venise să se scalde. Copilul a fost numit Moise, cel salvat din ape. El își va descoperi mult mai târziu familia și va înțelege greutățile prin care poporul său trece.

Freud, celebrul psihanalist, a scris cartea Moise și monoteismul în anul 1939. El a demonstrat că există multe asemănări între religia egipteană și învățăturile atribuite lui Moise. Mulți cercetători îl identifică pe Moise cu Akhenaton, faraonul egiptenilor.

loading...

Este posibil ca educația pe care a primit-o să-și fi pus amprenta pe toată existența sa și să fi devenit rege al Egiptului.
Încă din secolul al XVIII-lea, rozacrucienii susțin această teorie. Un lucru este sigur, copilăria faraonului este identică cu cea a lui Moise.

Akhenaton este obligat să abdice în anul 1361 î.e.n. Ca și Moise, faraonul împreună cu fratele său Aaron Levitul s-au reîntors în Egipt din ordinul lui Dumnezeu, pentru a-i scoate pe evrei de acolo.

moise - ISTORIA INTERZISĂ. MOISE, FARAON EGIPTEAN

Faraonul Akhenaton mai era numit și Mose sau Mosis. După 18 ani de domnie, faraonul a fost îngropat în mormântul din Tell al Amarna, însă corpul său nu a fost descoperit niciodată. Mai mult decât atât, numele de Akhenaton a fost șters după toate inscripțiile.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top