Mozaic

ISTORIA DROGURILOR LA ROMÂNI

Andrei Oișteanu, istoric și antropolog, a studiat istoria drogurilor la români și a scris un articol amplu despre acest fenomen.

Oamenii de cultură, scriitori, artiști au fost atrași de mirajul narcoticelor. Dacă în occident găsim tomuri întregi despre narcoliteratură, în România, puține lucruri s-au spus sau scris.

Consumul de droguri, homosexualitatea, erau motive pentru a șantaja o persoană în comunism. Poate din această cauză subiectul a fost evitat să fie tratat.

Primele scrieri despre consumul de droguri le întâlnim la Herodot care scria despre geto-daci că se retrăgeau într-un cort de pâslă, unde erau pietre încinse și aruncau pe ele semințe de canabis.

Dacii aveau această practică după ritualul mortuar. Ei aveau credința că sufletele celor morți pot trece în lumea celor de dincolo și nu se mai întorc printre cei vii, dacă practică acest ritual.

Călușarii, celebrii dansatori, consumau înainte de începerea dansului frunze de pelin. Pelinul le dădea puterea și forța de a executa salturi de câțiva metri înălțime.

loading...

Mătrăguna se punea în mâncarea sau băutura femeii sau a bărbatului pe care voiai să-l cucerești. Mai mult, mătrăguna se punea și în butoiul cu vin sau rachiu al cârciumarului. Țăranul care consuma băutura devenea dependent de ea. Această practică a fost utilizată în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Dimitrie Cantemir dădea soldaților săi, în timpul războiului, porții de opiacee. Soldații nemți, în timpul războiului, primeau porții de pervitin, un fel de cocaină care anula frica, stresul, foamea, setea.

Scriitorul Alexandru Odobescu, pe vremea când a locuit la Paris, a avut probleme de sănătate, neuropatii. Un medic i-a recomandat morfina și tot restul vieții, scriitorul a rămas dependent de ea.

Mircea Eliade a folosit opium și canabis pentru ușurarea meditației și pentru profunzimea meditației yoghine.
Despre Macedonski se spune că lua pilule de hașiș. Pipa lui cu hașiș devenise celebră.

Poetul Ion Barbu scria într-o scrisoare despre plăcerea sa de a consuma cocaină și eter. El spunea, eterul este zilnic și cocaina săptămânal.

ISTORIA DROGURILOR - ISTORIA DROGURILOR LA ROMÂNI

Aceste substanțe le consuma împreună cu Tudor Vianu. Ion Barbu susținea că eterul te împinge la lirism, iar cocaina îți dă vitalitate. El mărturisea că a scris Riga Crypto și Lapona Enigel sub influența eterului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top