Istorie

ISTORIA CENZURATĂ, MIHAIL SADOVEANU

Mihail Sadoveanu a fost numit de unii critici literari Ceahlăul oportunității. După Primul Război Mondial, se înscrie în partidul lui Alexandru Averescu și în anul 1926 devine senator. În anul 1931, trece la partidul agrar al lui Constantin Argentoianu.

După instaurarea dictaturii carliste se arată un susținător înfocat al monarhiei. Despre Carol al II-lea el scria, tot ce e durere, grijă și speranță în noi se află înmiit în ființa Sa. Destinul său a fost să ne cuprindă în întregime.

Mai târziu, cârdășia cu comuniștii va avea un efect sinistru. În calitate de vicepreședinte al Marii Adunării Naționale semnează condamnarea la moarte a unui țăran care refuză să se înscrie în colectivă. Țăranul a cerut comutarea pedepsei, însa Sadoveanu a respins cererea.

În anul 1947, prezidează ședința în care Partidul Național Țărănesc este scos în afara legii. În anul 1953, respinge cererea de comutare a pedepsei cu moartea pentru 12 persoane.

În anul 1927, intră în loja masonică Dimitrie Cantemir. În anul 1930, devine membru al Supremului consiliu de grad 33 și participă la inaugurarea Templului Masonic de la București.

Sadoveanu s-a dedicat cu pasiune unificării francmasoneriei din România. Mai târziu, comuniștii recomandă celor patru capi ai masoneriei române, Sadoveanu, Victor Eftimiu, N.D.Cocea și Mihai Ralea, să dizolve masoneria în România, în liniște și discret.

loading...

În anul 1948, după succesul cu cartea de reportaje Lumina vine de la răsărit și romanul Mitrea Cocor, Sadoveanu pune la dispoziția sovieticilor documente despre masoneria românească și membrii ei. Sadoveanu își recâștigă poziţia. Gheorghe Gheorghiu Dej i se adresa cu excelență.

6 mason - ISTORIA CENZURATĂ, MIHAIL SADOVEANU

Ipoteza dintre legătura morții lui Sadoveanu cu masoneria nu este una nouă. În 19 octombrie 1961, Sadoveanu este găsit în comă în vagonul unui tren care se deplasa la Iași. Fusese lovit în cap cu o piatră învelită într-o hârtie care avea însemnele masonice. Oficial, cauza morții a fost una naturală.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top