Istoria Alexandriei, articol prezentat de o enciclopedie din 1911

Istoria Alexandriei, articol prezentat de o enciclopedie din 1911

Istoria Alexandriei este plină de savoare și mister. Înființat în 332 î.Hr. de Alexandru cel Mare, orașul Alexandria avea menirea să înlocuiască orașul Naucratis ca centrul economic în Egipt și să facă legătura dintre Macedonia și Valea Nilului. Dacă un astfel de oraș trebuia să se afle pe coasta egipteană, exista un singur loc posibil, în spatele insulei Pharos.

Alexandru a ocupat Pharos, și a clădit un oraș cu zidurile marcate de o istorie sumbră. Câteva luni mai târziu a părăsit Egiptul pentru a merge în Est și nu s-a mai întors niciodată în orașul său; dar cadavrul lui a fost în cele din urmă înmormântat în Alexandria.

Cleomenes continuă dezvoltarea Alexandriei

Adjunctul său, Cleomenes, a continuat crearea Alexandriei. Cu toate acestea, Heptastadiumul și cartierele adiacente par să fi fost în principal o lucrare ptolemeică.

Moștenind comerțul extensiv a devenit centrul noului comerț între Europa și estul arab și indian. Orașul a crescut în mai puțin de un secol pentru a fi mai mare decât Cartagina; și timp de câteva secole, putea fi comparat cu Roma. Era un centru cultural imens, unde diferite nații și-au găsit reședința și conductorii au fost atenți să mențină distincția populației sale în trei națiuni, „macedoneni” (grec), evrei și egipteani.

Din această diviziune a apărut o mare parte din turbulențele ulterioare care au început să se manifeste sub Ptolemeu Philopater. În mod nominal, un oraș grecesc liber, Alexandria și-a păstrat senatul în vremurile romane; și, într-adevăr, funcțiile judiciare ale acelui corp au fost restaurate de Septimius Severus, după destituirea temporară a lui Augustus.

Istoria Alexandriei

Alexandria, sub jurisdicția romană

Orașul a trecut formal sub jurisdicția romană în anul 80 î.Hr., conform voinței lui Ptolemeu Alexandru: dar era sub influența romană cu mai bine de o sută de ani în urmă.

Acolo, Iulius Cezar s-a întâlnit cu Cleopatra în 47 î.Hr.; exemplul său a fost urmat de Antoniu. Alexandria parea din acel moment să-și recâștige vechea prosperitate. Acest din urmă fapt, fără îndoială, a fost unul dintre principalele motive care l-au determinat pe Augustus să îl pună direct sub puterea imperială.

În anul 215, împăratul Caracalla a vizitat orașul; și pentru că a fost întâmpinat cu satire, el le-a poruncit trupelor să omoare pe toți tinerii capabili să poarte arme. Această acțiune s-a transformat într-un masacru general. În ciuda acestui dezastru teribil, Alexandria și-a recăpătat curând splendoarea de altădată și pentru mult timp a fost considerat primul oraș al lumii după Roma.

O istorie zbuciumată

În 616 a fost cucerit de Chosroes, regele Persiei; și în 640 de arabi, sub conducerea lui „Amr”, după un asediu care a durat paisprezece luni, în timpul căruia Heraclius, împăratul Constantinopolului, nu a trimis nicio navă în ajutorul. În ciuda pierderilor pe care orașul le-a îndurat, „Amr a scris cp, califul Omar, a cucerit un oraș cu 4000 de palate, 4000 de băi, 12.000 de producători în ulei proaspăt, 12.000 de grădinari, tribut, 400 de teatre sau locuri de distracție.”

Istoria Alexandriei

Povestea distrugerii bibliotecii

Povestea distrugerii bibliotecii din Alexandria de către arabi este redată de Bar-hebraeus (Abulfaragius), scriitor creștin care a trăit șase secole mai târziu fiind o autoritate foarte îndoielnică.

Este foarte improbabil ca multe dintre cele 700.000 de volume existente în bibliotecă să fi fost distruse de-a lungul timpului, începând de la dominarea lui Cezar până la cea a lui Dioclețian.

Cu toate acestea, povestea lui Abulfaragius despre distrugerea bibliotecii ne spune că:

John Grammarian, un faimos filozof peripatetic, aflat în Alexandria în care armata lui Amr a pus stăpânire pe oraș, a cerut să-i dea biblioteca regală. Amr ia spus că nu era în puterea lui de a lua o astfel de decizie, dar a promis să-i scrie califului și să-i ceară consimțământul. Omar, în urma audierii cererii generalului său, se spune că a răspuns că, dacă acele cărți conțin aceeași doctrină cu Coranul, ele nu ar putea fi de folos, deoarece Coranul conținea toate adevărurile necesare; dar dacă conțineau ceva contrar, ar fi trebuit distruse; și, indiferent de conținutul lor, le-a ordonat să fie arse. Conform acestei rezoluții, cărțile au fost distribuite în băile publice, unde au fost folosite pentru încălzirea apei.

Decăderea Alexandriei

Construcția orașului Cairo în anul 969 și mai presus de toate, descoperirea căii spre Est prin Capul Binelui Speranței în 1498, aproape că i-au distrus comerțul.

Istoria Alexandriei

Alexandria a apărut în scrierile despre operațiunile militare ale expediției egiptene a lui Napoleon din 1798. Trupele franceze au luat cu asalt orașul la 2 iulie 1798 și a rămas în mâinile lor până la sosirea expediției britanice din 1801, când s-a dat lupta din Alexandria, pe data de 21 martie a aceluiași an, între armata franceză aflată sub conducerea generalului Menou și armata britanică sub conducerea lui Ralph Abercromby.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)