Mozaic

ISTERIA COLECTIVĂ, DE LA RAȚIONAL LA MANIPULARE

Isteria colectivă este un fenomen care nu poate fi controlat și care afectează grupuri mari de persoane. Isteria colectivă poate să aibă cauze raționale, cum ar fi epidemii, schimbări sociale, probleme legate de bănci, posibile atacuri nucleare sau o invazie extraterestră.

Există și posibilitatea creării unei isterii colective prin manipulare. În anul 2001, poliția din New Delhi a primit mai multe apeluri telefonice de la persoane care susțineau că o creatură cu aspect de maimuță i-a atacat. Vestea s-a răspândit în tot orașul, fiind o panică generală. Unele persoane s-au aruncat de la etaj.

Următoarea întâmplare s-a petrecut în 21 august 1955, la ferma familiei Sutton din Kentucky, SUA. Familia era formată din opt adulți și trei copii.

În seara întâmplării, unul dintre vecinii familiei, Ray Taylor, era în curte pentru a scoate apă dintr-o fântână. El a văzut în apropierea fermei un obiect metalic din care au coborât mai multe creaturi. Taylor aleargă și anunță pe membrii familiei care erau în interiorul casei.

În același timp, câinele care îl însoțea începe să urle și izbește puternic ușa de la intrare. Ceea ce a urmat a fost un coșmar. Cele 12 persoane au văzut mai multe creaturi care se îndreptau spre locuință.

Creaturile au dat un adevărat atac asupra locuinței, încercând să distrugă geamurile, ușile și chiar acoperișul. Adulții au tras mai multe focuri de armă nereușind să ucidă nicio creatură.

loading...

În disperare de cauză, toți cei 12 reușesc să se urce într-o camionetă și în mare viteză ajung la primul post de poliție. Șeriful împreună cu mai mulți polițiști s-au deplasat la fermă unde peisajul era unul dezolant. Locuința era distrusă, arborii din jurul fermei erau rupți.

Creaturile dispăruseră de la locul faptei, însă se putea constata cu ușurință că avusese loc un adevărat atac asupra fermei.

Un alt caz s-a petrecut în anul 1938. Un post de radio din SUA difuza piesa de teatru Războiul Lumilor. Autorul piesei era Orson Welles. În piesă era vorba despre invazia pe Pământ a marţienilor. Unul dintre actori juca rolul unui reporter care transmitea invazia marțienilor pe care îi asemăna cu niște caracatițe. Au urmat atacuri ale marțienilor asupra oamenilor cu raze mortale.

Cei care au deschis mai târziu radioul nu au realizat că este vorba despre o piesă de teatru. Multe persoane au făcut atacuri de panică, alții au ieșit în stradă agitați, ţipând. New Yorkul a fost timp de câteva ore un oraș răvășit.
A fost necesar ca postul de radio să întrerupă emisia piesei și să facă mai multe anunțuri pentru a calma populația.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top