Spiritualitate

ISIHASMUL, CONTOPIREA CU DUMNEZEU

Pustnicul Zosima a murit în anul 2008, la vârsta de 129 de ani. Ioan Barău l-a îngropat în taină în munții Rarău Giumalău. Pustnicul Zosima și-a hotărât ziua în care va muri, cu un an înainte. Și-a săpat singur groapa, în ziua stabilită, așteptându-și prietenul să vină să-l îngroape.

A spus să nu i se pună cruce deasupra, pentru ca nimeni să nu știe unde a fost îngropat. A dat canon cu limbă de moarte să nu fie dezvăluit locul îngropăciunii. Voia să nu-i fie tulburată trecerea într-o altă lume.

Pustnicul Nectarie s-a mutat în viața de dincolo, în anul 2002, când avea 108 ani. S-a așezat lucid în groapa pe care o săpase cu propriile mâini.

Pădurile Rarăului și Giumalăului sunt pline de astfel de morminte aparţinând unor oameni îndumnezeiți, unii poate chiar sfinți.
Și-au dus traiul auster în gropi, sub pământ, neștiuți. Se spune că acești călugări vorbeau cu sfinții. În secolul al XVIII-lea, Ioan din Moldova, sihastru, scria, mă scol noaptea și spun rugăciunea către Iisus și devin prizonier, atras în afara mea. Nu știu unde. În corp sau în afara lui.

Corpul lui a dispărut într-o zi, fără ca cineva să știe unde.  Carpații sunt plini de peșteri, de ape, de ponoare și au tras ca un magnet pe sihaștri. În județul Buzău, în comuna Aluniș, există o peșteră în care se spune că a trăit Sfântul Ioan Botezătorul.

Se spune că pustnicii din această peșteră practicau o formă de rugăciune tradițională, numită isihasm, rugăciune profundă, făcută în solitudine.

Isihasmul provine din limba greacă și înseamnă liniște. Este o rugăciune totală, o stare superioară, prin debarasarea de lumea simțurilor.

Isihasmul este un mod de viață al călugărilor, al sihaștrilor. Prorocul Ilie l-a descoperit pe Dumnezeu prin astfel de rugăciuni.
În Postăvarul la o altitudine de 1700 de metri, trăiește de peste 26 de ani părintele Onufrei.

După revoluție a plecat de la mănăstirea Cernica în munți. Trăiește alături de doi câini, o pisică și niște găini. Se hrănește cu leurdă, urzici și ciuperci.

ISIHASMUL ISIHASMUL, CONTOPIREA CU DUMNEZEU

Se roagă începând cu miezul nopții, până la trei dimineața. Se spune că, prin asceză, traiul simplu, omul este mai aproape de Dumnezeu. Este o experiență dură, pe care puțini dintre noi am putea să o facem. Câți dintre noi am încerca o astfel de aventură, chiar și o săptămână?

loading...
Comments
To Top