Take a fresh look at your lifestyle.

ION CREANGĂ, DE LA FABRICA DE POPI LA MARELE SCRIITOR

0

Așa cum însuși Ion Creangă scria, a fost dat la fabrica de popi de la Foticeni, din dorința mamei sale, Smaranda. Ca să îmbrace haina preoțească era obligatoriu să se căsătorească.

Mireasă i-a fost o tânără în vârstă de 15 ani, pe nume Ileana. A fost o căsătorie de conveniență, scria George Călinescu. Ileana era fiica preotului Grigoriu de la biserica 40 de Sfinți. La câteva luni de la căsătorie, Creangă a fost hirotonisit. Ca diacon, a fost coleg de bancă cu Gheorghe Ienăchescu.

George Călinescu scria, după hirotonisire, cei doi au dat o raită pe la mănăstirile din Moldova, unde Creangă cunoaște o tânără maică din neam boieresc, pe nume Evghenia, cu care tânărul diacon ar fi avut oarecare legături. La un an după ce a fost hirotonisit, se naște Constantin, singurul fiu al scriitorului. Pentru că relațiile cu socrul său nu erau bune, se mută la mănăstirea Golia. Tânăra lui soție, Ileana, decide să îl părăsească. Rudele lui Creangă o bănuiau de infidelitate.

Creangă avea să scrie că tot necazul a venit din răutatea și corupția unui călugăr. George Călinescu scria că în această ruptură au fost implicate surorile lui Creangă, la care acesta mergea fără soția sa, Ileana. Gestul Ilenei a fost considerat de Creangă o insultă profundă. Creangă era un om vesel, slobod la gură, mânios, încăpăţânat, cu o mentalitate țărănească, hotărât să pună ordine în familie dăscălește, lovindu-și copilul cu palma peste gură pentru o necuviință, urmat necruțând femeia, scria George Călinescu. Despre Creangă s-a spus că îi plăceau mult femeile. Dintr-o relație pe care a avut-o cu o maică, s-a născut un băiat pe nume Valeriu, care a murit la vârsta de 15 ani. Fiind un preot atipic, în anul 1872 a fost exclus din cler.

După procesul de divorț, fiul său Constantin rămâne alături de el. Se mută în celebra bojdeucă, iar în anul 1875, la îndemnul lui Eminescu, începe să scrie. O întâlnește pe Tinca Vartic, o tânără de 20 de ani, care îi rămâne alături până la moarte. Au trăit fără cununie pentru că lui Creangă nunta i s-a părut de prisos. Creangă a murit în noaptea de revelion a anului 1889, după zece ani de epilepsie care îl istoviseră. Boala o moștenise de la mama sa, Smaranda. Jean Bart, care i-a fost elev, a povestit despre o astfel de criză pe care a avut-o în fața elevilor, atunci când era învățător. A fost declarat mort.

Loading...

Gazetele vremii au scris despre moartea sa, însă el și-a revenit la scurt timp. Mai târziu, Creangă scria, mi-a murit moartea. Creangă avea să moară șase ani mai târziu. În seara zilei de 31 decembrie a intrat în patiseria unui ungur pe nume Szzakmary, celebră pentru gogoșile umplute cu dulceață. A mânat câteva pe nerăsuflate, a luat câteva și la pachet, după care s-a oprit la o crâșmă, unde a băut mai multe pahare cu coniac. Dimineață s-a aflat că a murit în urma unui spasm cerebral., la tutungeria fratelui său, Zahei, unde se dusese să petreacă. Fiul lui Creangă, Constantin, a fost înscris la școala militară pentru că îi asigura un viitor sigur. Pe vremea cât a fost elev la București, Ioan Slavici îi urmărea îndeaproape situația școlară pe care i-o transmitea lui Creangă.

Sătul de avariția tatălui său, Constantin i se plânge lui Eminescu, care îi va scrie lui Creangă, te rog, să treci cu vederea și să-i trimiți din când în când câteva parale…. După moartea tatălui său, toți banii pe care i-a găsit în casă, 30000 de lei, Constantin i-a donat unei edituri ca să publice opera tatălui său. În anul 1884, Constantin se căsătorește cu o tânără macedo-română, stabilită în Brăila. La scurt timp, se naște în Torino, Laetiția, prima nepoată a lui Ion Creangă.

Au urmat alți trei nepoți, Horia, Silvia și Ionel. În anul 1892, Constantin părăsește armata și se apucă de comerț cu foițe de țigări, vândute sub marca Creangă. Introducerea monopolului pe piața hârtiei de țigară a fost o lovitură financiară grea pentru Constantin, care dă în judecată Ministerul de Finanțe. Avocat îi va fi Barbu Ștefănescu Delavrancea.

ION CREANGĂ

Pierde procesul și trăiește într-o sărăcie lucie. Ion Slavici îl va angaja ca distribuitor la ziarul Minerva, pe care-l conducea. În anul 1913, Constantin este mobilizat în război. Moare trei ani mai târziu, bolnav de rinichi, la vârsta de 57 de ani. Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași, la câțiva metri distanță de tatăl său.

loading...