Mistere

Sfinxul din Egipt
Mistere

Înțelepciunea pierdută a civilizațiilor antice ascunsă sub Sfinxul de la Gizeh?

3views

Înțelepciunea pierdută a civilizațiilor antice a rămas moștenire posterității prin monumentele pe care le-au ridicat. Atunci când vine vorba despre Egipt, automat ne gândit la piramide și la Sfinx. Aceste construcții poartă și în prezent întreaga înțelepciune pierdută din trecut.

Sfinxul de la Gizeh

Sfinxul de la Gizeh este orientat cu fața spre răsărit și este numit, de vechile hieroglife egiptene, Hamachis, zeul soarelui răsare. Akhet este o hieroglifă egipteană sub formă a două triunghiuri, ambele deschise la bază și legate cu o linie, care reprezintă soarele răsărind și apunând, imagine ce prinde viață când piramidele lui Keops și Kefren sunt privite de pe Sfinx, la răsăritul și apusul Soarelui, în ziua solstiţiului de vară.

În timp ce Soarele apune între piramide, el pune în evidență imaginea a două triunghiuri, piramidele, unite printr-o linie, Pământul.

Sfinxul are capul unui om ce poartă acoperământul de pânză, specific egiptean și o barbă împletită, trăsătură întâlnită la mulți faraoni.

Trupul său este de leu, cu două labe sprijinite pe pământ, în fața capului și a pieptului,având o înălțime de 22 de metri.

Loading...

Trupul leonin se întinde în spate, pe o lungime de 80 de metri. Sfinxul, cea mai mare statuie care ni s-a păstrat din lumea antică, a fost sculptat dintr-o imensă carieră de calcar, material suficient de moale pentru a putea fi cioplit cu dălți de cupru și ciocane de piatră, uneltele obișnuite ale egiptenilor.

Convingerea cvasigenerală este că Sfinxul ar fi fost sculptat în aceeași perioadă cu piramidele. Potrivit viziunii istorice tradiționale, Sfinxul a fost cel mai adesea asociat cu faraonul Kfare, care este reprezentat și probabil și îngropat în cea de-a doua piramidă ca mărime, de la Gizeh.

Înțelepciunea pierdută, o creatură jumătate-femeie

În mitologia greacă apărută la peste două milenii după ce egiptenii au început să folosească hieroglifele, Sfinxul era o creatură jumătate-femeie, jumătate-leu, care străjuia porțile Tebei, un vechi oraș egiptean. Asupra Egiptului s-a abătut o plagă care nu putea fi alungată decât prin rezolvarea unei ghicitori ticluite de Sfinx.

Ce începe viața în patru picioare, trăiește în două și moare în trei? În Oedip rege, o tragedie de dramaturgul grec Sofocle, personajul principal rezolvă șarada, dând ca răspuns, omul, care în copilărie se târăște mai întâi în patru labe, iar spre bătrânețe ajunge să se sprijine în baston, devenit al treilea picior.

Nu a fost construit de egipteni?

Cercetătorul Anthony West consideră că o civilizație avansată, preegipteană, ar fi construit Sfinxul. El crede că degradarea acestuia a fost cauzată în mare parte de ploi și inundaţii și sugerează că ar fi avut loc pe la 9000 î.Hr, când sfârșitul erei glaciare ar fi dus la schimbări climatice.

Un mare potop, poate cel amintit în mitul biblic al lui Noe, a afectat Sfinxul și ulterior toate structurile de la Gizeh au fost erodate de vânt și de lenta, dar inexorabila, înaintare a deșertului. Anthony West consideră că Sfinxul ar fi fost creat de refugiații din Atlantida,legendarul continent care ar fi fost, potrivit surselor antice, distrus pe la 9500 î.Hr.

Graham Hancock și Robert Bauval, autorii cărții The Orion Mystery sunt de părere că monumentul ar fi fost ridicat de supraviețuitorii unei civilizații avansate, care a înflorit cândva pe continentul Antarctica, înainte ca acesta să înghețe în timpul unei catastrofe, spun ei, care ar fi distrus conexiunea dintre Sfinx și o civilizație avansată.

Sfinxul din Egipt

Adevărul se va afla curând

Clarvăzătorul Edgar Cayce arată că răspunsul la misterele Sfinxului și ale civilizațiilor antice va fi cândva relevat de Sfinx. Potrivit lui, un tunel secret duce de la una dintre labele Sfinxului către umărul său drept, unde există o Arhivă Universală, conținând înțelepciunea unei civilizații pierdute și adevărata istorie a lumii. O teorie care suscită mult interes din partea istoricilor și a arheologilor.

loading...