Descopera lumea

Insemnul diavolului in muzica clasica

Muzica joacă un rol important în viața noastră, ea ne înveselește sau ne aduce aminte despre sentimente profunde precum dragostea și dorul. Muzica este un medicament neconvențional pe care nu cunoaștem cum să-l folosim pentru tratarea depresiilor sau stresului. Există câteva studii cu privire la modul în care muzica îmbunătățește viața, dar și anumite programe de tratament pentru anumite afecțiuni. Cu toate acestea, secretul muzicii este puțin cunoscut, cauză pentru care din panaceu s-a transformat într-un produs de larg consum fără a aduce prea multe beneficii sănătății.

Primii care au privit muzica precum un medicament au fost reprezentații școlii ezoterice a lui Pitagora. Ei au fost primii care au enunțat teoria care susține că anumite măsuri, tempouri sau ritmuri pot declanșa anumite trăiri, ba chiar mai mult pot deveni adevărate incantații.

Astfel, ilustrul matematician se transformase într-un adevărat medic, la care veneau mii de bolnavi și în loc să le prescrie medicamente îi trata cu diverse ritmuri ale muzicii. Boli ușoare sau mai complicate, Pitagora le găsea leacul și spre surprinderea tuturor se vindecau ca prin minune. Din această cauză, putem spune că Pitagora a fost primul om care a descifrat cheia magică a muzicii.

Încă de pe acele vremuri, intervalul muzical denumit triton, care reprezintă o secţiune formată din 3 tonuri sau 6 semitonuri succesive, era considerat malefic. Tritonul este cel care provoacă sentimente stranii, care deschide uși spre lumi obscure și care în anumite condiții poate invoca diavolii.

muzica clasica - Insemnul diavolului in muzica clasica

Bazându-se pe aceste concepte interesante, Biserica din Evul Mediu a preluat aceste idei. Pur și simplu a scos tritonul din procesiunile liturgice, pentru că era incompatibil cu spiritualitatea și sfințenia. În Evul Mediu era considerată erezie ascultarea muzicii demonice și cei prinși asupra faptului erau chiar condamnați fie la moarte sau arși pe rug. Biserica nu a oferit niciodată o explicație clară cu privire la triton, dar pe lângă teoria lui Pitagora, tritonul este format din 6 semitonuri succesive, ceea ce ar putea semnifica cifra diavolului. Adică trei tritonuri echivalează cu fatidicul 666. Tritonul a mai fost denumit și „mi contra fă, diabolus est în musica”, adică Muzica Diavolului.

Se mai vorbește și în ziua de astăzi că în arhivele Vaticanului există diverse compoziții muzicale prin care se pot invoca fiinţele malefice. Acestea sunt păstrate cu mare sfințenie pentru că ar putea produce haosul în orice moment.

loading...

După ani buni de stigmatizare, tritonul și-a făcut brusc apariția în casele oamenilor. Nimănui nu îi mai era frică să plece capul la ascultarea melodiilor care conţineau triton, iar compozitori celebri precum Wagner, Vivaldi sau Beethoven și-au câştigat renumele mondial cu ajutorul tritonului. Aceştia au fost de cele mai multe ori acuzați fie de practici sataniste sau chiar de legături stranii cu forțele malefice. Mai târziu, tritonul a fost preluat în muzică hard rock sau punk și a avut iarăși un mare succes în rândul publicului. Indiferent de ceea ce se vehiculează în zilele noastre, indiferent de teoriile „new age” după care încercam să trăim, atunci când privim o școală ezoterică precum cea a lui Pitagora nu avem cum să îi ignorăm învățăturile.

Cel mai bun exemplu constă în piesa Fanitullen, care în traducere liberă înseamnă acordurile diavolului. Legenda spune că a fost oferit unui păstor de către diavol însuşi, ca răsplată pentru cântecele sale încântătoare. Iar vioara în sine este diferită faţă de una obişnuită, având mai multe coarde ce pot dubla sunete în diferite tonalităţi, dându-le astfel efectul unui ecou rezonant.

Indiferent de legătura stranie între triton și Lucifer, muzica este și va rămâne un paradox important din viața umană. Fără muzică este prea liniște, iar cu ea prea multă gălăgie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.