Înșelătoriile secolului trecut: Vânzarea Turnul Eiffel și Cutia Românească

Victor Lustig este considerat unul dintre cei mai mari șarlatani ai secolului trecut. El este singurul om care a reușit să vândă Turnul Eiffel, dar a și inventatcutia românească”, care se spunea că poate să copieze bani într-o perioadă scurtă de timp.

Victor Lustig, geniul născut într-un orășel din Austro-Ungaria, avea un șarm hipnotic, știa cinci limbi străine și a fost cel mai mare escroc din istorie. Obișnuia să înșele turiștii bogați, folosindu-se doar carisma lui.

Acest bărbat misterios și carismatic a reușit de 2 ori să vândă turnul Eiffel cu ajutorul conjuncturii de moment. Franța se afla într-un impas economic greu de imaginat, aflându-se în plină recesiune după terminarea Primului Război Mondial. Lustig, cetățean american, a venit la Paris și s-a prezentat drept oficialul francez care trebuia să se ocupe de vânzarea Turnul Eiffel.

Turnul urma să fie vândut celui care oferea cea mai mare sumă pentru el. Audiența lui era captivată, iar licitațiile au curs lanț. Nu era o idee ieșită din comun. Franţa încerca să își revină după Primul Război Mondial, iar administrarea construcției devenise o povară economică pentru primăria Parisului.

Astfel, se dorea demolarea Turnului Eiffel și valorificarea acestuia ca fier vechi. Costurile de întreținere erau prea mari, iar guvernul francez părea să-și dorească să-l scoată din peisaj.

Loading...

Lustig a fost asaltat cu oferte. „Câștigătorul” a fost Andre Poisson. Surprinzător, escrocheria lui Victor n-a ieșit la iveală. Chiar și după ce a aflat că a fost înșelat, Poisson nu l-a reclamat, pentru a nu fi umilit în ochii colegilor săi. Încurajat de succesul pe care l-a avut, „contele” Victor Lustig a repetat figura la doar o lună. De data aceasta a fost reclamat de cel înșelat, iar escrocul a fost nevoit să fugă în America.

Înşelătoria cutia românească

O altă înșelătorie marca Lustig a fost cutia românească. Nu se poate spune cu exactitate motivul pentru care a numit-o așa, dar bărbatul susținea că această cutie are un mecanism special care poate să copieze bancnotele de 100 de dolari americani.

Nu puțini au fost cei care au cumpărat aceste cutii pentru sume de cel puțin 20.000 de euro și pentru ca mai apoi să realizeze că au fost înșelați.

Cutia-Romaneasca

În următoarele doisprezece ore, cutia producea două bancnote de 100 de dolari (cele introduse anterior chiar de către victimă). Apoi, tot ce mai ieșea din ea era hârtie albă. Bineînțeles, pe când victimele își dădeau seama că au fost escrocate, Lustig era dispărut demult.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și