Mistere

marci de ciocolata
Descopera

Ingredientele ascunse ale ciocolatei

4views

Orice produs alimentar are o parte ascunsă despre care foarte puţin vorbesc. De exemplu a mânca diverse preparate din carne presupune uciderea în masă a animalelor sau consumul de ton implica uciderea delfinilor ce rămân prinşi în plase. Dar consumul de ciocolată ce dramă poate să provoace?

În următoarele rânduri o să încercăm să dezbatem o problemă mult controversata ce aduce în lumina reflectoarelor consumul de ciocolată. Cel mai mare consumator de ciocolată este SUA, ce importa peste 729000 tone de boabe de cacao anual şi comercializează ciocolată ce depăşeşte o valoare anuală de peste 6 miliarde de euro. În general, orice firmă producătoare de ciocolată, importa materia primă din Africa. Boabele de cacao sunt cultivate cu preponderenta în Coasta de Fildeş şi Mali iar apoi trimise cu rapiditate spre fabricile din ţările occidentale ce procesează cea mai fină ciocolată, hrănind miliarde de guri pofticioase.

Coasta de Fildeş a renunţat la orice fel de activitate economică pentru a putea produce cât mai multe boabe de cacao. În această ţară africană, destul de săracă, există peste 1000 de ferme de cacao, la care muncesc foarte mulţi oameni dar în special copii. Datorită lipsei legilor care să garanteze anumite limite în protecţia muncii dar şi datorită sărăciei, cea mai mare exportatoare de forţă de muncă ieftină ( 1,50 dolari, este suma cu care este plătit un copil pentru o zi plină de muncă pe o plantaţie de cacao) este Mali.

Anual zeci de mii de copii, cu vârsta de până în 14 ani, sunt racolaţi de angajatorii lacomi, pentru a munci pe plantaţia de cacao. Interesant este că anumite reţele infracţionale, foarte bine organizate, se ocupă cuexportul” de copii din Mali spre plantaţiile de cacao din Coasta de Fildeş, fără să fie deranjate de nimeni. Această formă de angajare forţată a minorilor se face din raţionamente economice dar şi pentru a maximiza producţia.

Traficanţii de copii reuşesc să-i convingă, vânzându-le vise familiilor sărace, “Copilul tău poate face o mulţime de bani în Coasta de Fildeş, cu care îşi va permite să cumpere o bicicletă, haine, alimente sau pentru familia sa.” Odată ce micuţii au fost livraţi pe plantaţii, visul unei vieţii mai bune dispare şi din acea clipă ajung sclavi. Ei trebuie să muncească uneori şi fără bani, doar pentru o bucată de pâine şi o cană cu apă. O zi de muncă are 12 ore, fără pauze, într-o căldură istovitoare ce îţi topeşte trupul. Locuinţele în care sunt cazaţi copii sunt insalubre şi aglomerate. Micuţii sunt trataţi ca nişte animale, uneori neprimind salariile în întregime. Toate acestea se întâmplă doar pentru a cultiva cât mai multă cacao, materia primă din care se procesează atât de apreciată ciocolată din care mâncăm cu atâta poftă.

Loading...

Povestea lui Drissa

Când vine noaptea, Drissa (foto dreapta) trebuie să intre în camera unde locuieşte împreună cu alţi 17 copii, colegi de plantaţie. El, ca şi ceilalţi colegi de cameră, au fost păcăliţi cu iluzia unei vieţi mai bune şi din această cauză au ajuns sclavi pe o plantaţie de cacao. Într-o zi Drissa a fost oprit pe străzile oraşului Korhogo, Coasta de Fildeş de un bărbat bine îmbrăcat ce a început să-i spună o poveste frumoasă despre cum ar putea să facă bani mulţi muncind pe o plantaţie da cacao. Povestea pe care Drissa dar şi alte zeci de mii de copii au auzit-o, vindea iluzia unei vieţi mai bune, pline de satisfacţii materiale. În acest fel visele oricărui copil de 9 ani puteau să se transforme în realitate iar micuţul Drissa nu a ştiut ce se va ascunde în spatele cuvintelor magice.

Odată ajuns acolo nu mai există loc de întoarcere. Din copilul fără prea multe griji şi responsabilităţi a devenit sclavul ce trebuia să muncească 12 ore pe zi doar pentru o bucată de pâine şi uneori o cană cu apă.

marci de ciocolata

Unii dintre colegii săi au încercat să evadeze dar au fost prinşi şi legaţi cu mâinile la spate iar apoi biciuiţi cu sete. Bătăile se repetau în fiecare zi până ce agricultorul se plictisea şi îi retrimitea la muncă pe fugari.

Cine poartă vina?

Când adevărul despre ceea ce se întâmplă pe plantaţiile de cacao a ieşit la iveală, militanţii pentru drepturile omului au blamat companiile producătoare de ciocolată pentru dramele ce se produc în Africa. Ei îi acuză şi în prezent pe producătorii de ciocolată pentru că nu fac publice aceste poveşti dramatice şi ascund cu desăvârşire atrocităţile la care sunt supuşi nişte copii ce sunt siliţi să muncească pe planaţiile de cacao. Cu cât consumul de ciocolată creşte cu atât fermele de cacao din Africa o să se înmulţească iar copii sclavi sunt obligaţi să muncească până la epuizare.

loading...