INELUL PESCARULUI, SIMBOLUL PUTERII PONTIFICALE

INELUL PESCARULUI, SIMBOLUL PUTERII PONTIFICALE

Inelul Pescarului sau Anulus Piscatoris face parte din insemnele papale. Inelul îl identifica pe Papa drept succesorul lui Sfântul Petru. La începutul pontificatului, fiecare papa primește acest inel care îl reprezintă în bazorelief pe Sfântul Petru pescuind într-o barca.

Inelul Pescarului

Pana în anul 1842, inelul a fost utilizat ca sigiliu pe documentele redactate de Papa. Inelul are o simbolistica aparte. Iisus l-a indemnat pe Sfântul Petru sa arunce mrejele în apa, spunându-i, de acum vei fi pescar de oameni.

În zilele noastre, inelul este un simbol al puterii pontificale și nu mai este folosit ca sigiliu. După moarte Papei, inelul este spart într-un cadru solemn. Vaticanul a făcut o excepție în ceea ce privește acest ritual.

După moartea papei Ioan Paul al II-lea, inelul a fost expus în biserica Ordinului Carmelitilor Desculti din Wadowice, orașul natal al acestuia.

O situație bixara s-a produs după ce papa Benedict al XVI-lea a demisionat. Inelul nu a fost distrus, dar pe partea superioara a fost scrijelat un x, ceea ce a reprezentat anularea statutului de papa.

Papa Francisc a ales sa poarte un inel din argint aurit. A refuzat aurul masiv. În timpul slujbei de intronizare, inelul i-a fost dăruit de decanul de vârsta al cardinalilor, Angelo Sodano.

Anul trecut, în ziua numita Vinerea Milostivirii, papa Francisc a vizitat familiile care locuiesc în doua blocuri sociale din Ostia, Italia. Printre aceste familii a fost și una formata din romani ortodocși.

INELUL PESCARULUI

După ce a sunat la ușa, cu umorul caracteristic, Papa a spus, sunt Francisc, deranjez?

Papa le-a făcut cadou un rozariu și s-a rugat pentru ei.

Papa Francisc a refuzat sa locuiască în apartamentul din Palatul Apostolic, alegand un apartament modest într-o casa de oaspeti. Întrebat de ce a hotărât acest lucru, cu umorul caracteristic a răspuns, mi-a fost teama sa nu ma jefuiasca hoții.

Suveranul refuză ca oamenii să-i sărute inelul papal

Suveranul pontif, Papa Francisc s-a aflat zilele acestea în orașul Loreto din Italia. La sfârșitul slujbei religioase, acesta și-a retras mâna într-un mod stânjenitor, lasând confuzi enoriașii care voiau să-i sărute inelul.
Gestul făcut de Papa a creat noi dispute în războiul cultural catolic dintre conservatori și progresiști.

De asemenea, au fost ridicate multe semne de întrebare și există deja mai multe teorii care ar putea explica motivul pentru care capul Bisericii Catolice nu a lăsat credincioșii să-i sărute inelul. 

Un motiv ar putea fi faptul că Papa nu se consideră monarh și nu dorește ca oamenii să-i aducă gesturi de adulație.

Este cunoscut faptul că suveranului nu îi place să epateze. De exemplu, acesta preferă să meargă într-un Fiat, și nu într-o limuzină precum predecesorii săi.

De asemenea, spre deosebire de predecesorii săi, actualul suveran nu locuiește în Palatul Apostolic, ci trăiește în schimb într-o suită de camere în hotelul Vaticanului, mai exact în Casa Santa Marta.

loading...
CATEGORIES
Share This