The news is by your side.

Incredibilele inventii ale lui Leornado Da Vinci

0

Leonadro Da Vinci este recunoscut pentru celebra sa operă Mona Lisa. Cu toate acestea, artistul a realizat numeroase invenții incredibile, care păreau să fie desprinse dintr-un timp alternativ și care, în cele din urmă, și-au găsit utilitatea într-o societate în plină expansiune.

Varietatea lucrărilor pe care un mecena le încredinţează unui pictor presupune că acestea să nu-i reprime talentul său să-i fie lezate susceptibilităţile sale artistice.

În mod normal, seniorul cere artistului să execute fresce,  panouri, portrete sau să-i împodobească anumite cărţi toate pentru a-i îmbunătăţi viaţa de curte. Unii artişti doreau să aibă ocazia de a etala şi alte talente decât cele plastice şi nu considerau picturilor sau sculpturilor este unicul său cel mai bun mijloc de a-şi face cunoscută valoarea.

De exemplu Leornado Da Vinci într-o scrisoare către ducele de Milano în anul 1482 care vroia să-l angajeze ca inginer,  sublinia calităţile de inventator de maşini, constructor de poduri şi de maşini şi abia în final menţionează în treacăt despre talentele sale artistice.

Mona Lisa și numeroase invenții

Leonardo da Vinci este cunoscut ca autor al celebrului portret Mona Lisa însă nici contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei nu poate fi neglijată. În acest sens  enumeram printre invenţiile sale Carul de război prevăzut cu coase, invenţie apărută în anul 1495, maşina de război a fost inventată în acelaşi an. Pasionat de invenţii militare, Da Vinci a inventat şi podul rotitor care permitea unei armate să treacă un rău şi apoi să-l retragă fără urme. De asemenea, a încercat să realizeze un model de maşină de zburat însă după multe încercări, în final nu a funcţionat nici un model însă acestea au fost preluate şi îmbunătăţite ulterior, modelele sale nefiind atât de diferite de cele cu adevărat funcţionale.

Șurubul aerian

O altă maşină de zburat a fostşurubul aerian„,un proiect al unui elicopter, specialiştii susţin că această maşinărie nu ar fi funcţionat niciodată însă în acest fel Da Vinci a proiectat cea mai ciudată maşinărie care probabil poate fi considerată un simbol renascentist şi care urma să funcţioneze după sistemul morilor de vânt având nevoie de patru oameni pentru a porni.

Orașul ideal

Se cunoaşte foarte puţin despre talentul arhitectural  pe care Leonardo Da Vinci îl avea, visa la un oraş ideal care să fie construit după propriul său plan arhitectural. Visa acest lucru, regândind arhitectura oraşului  Milano în care şi-a petrecut viaţa. Modelul sau de oraş era asemănător oraşelor moderne din zilele noastre.

Pasionat nu numai de zbor ci şi de apă, Leonadro Da Vinci a inventat primul costum de scafandru din istorie. Nu era capabil să înoate foarte bine şi de aceea a fost nevoit, pentru a admira frumuseţea din adâncuri, să inventeze un costum de scafandru.  Acesta a fost făcut din piele tăbăcită, avea şi un clopoţel care plutea la suprafaţă pentru a fi evitat orice pericol. De asemenea, costumul era prevăzut cu o ţeavă ce permitea respiraţia.

da-vinci-1 Incredibilele inventii ale lui Leornado Da Vinci

Analizând createle lui Da Vinci putem spune că nu a fost doar unPictor de Curte” ci a fost un adevărat produs al Renaşterii, prevestind evoluţia umană care tindea spre autocunoaştere şi perfecţionare. În acest fel nu putem vorbi despre Leonardo Da Vinci doar ca un pictor de curte ci ca un simbol al Renaşterii.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și