Incredibila poveste a „gigantului irlandez”

Gigantul irlandez, după cum era supranumit Charles Byrne, a murit la doar 22 de ani, în anul 1783. Povestea tânărului este incredibilă pentru că avea o înălţime greu de egalat chiar şi în zilele noastre, măsurând nu mai puţin de 2,30 metri. Byrne a ajuns la această înălţime datorită afecţiunii sale, acromegalie, boală cauzată de o tumoare la glanda pituitară, care stimulează producerea în exces a hormonului creşterii.

Tânărul era o adevărată celebritate în secolul XVIII-lea, fiind admirat pentru înălţimea sa ieşită din comun. Înainte de a muri, Byrne a avut o ultimă dorinţă, trupul sau să fie aruncat în mare, în acest fel nimeni nu se mai putea mira de o impresionantă creaţie a naturii. În clipa în care uriaşul şi-a dat ultima suflare, trupul sau nu a ajuns în mare ci a fost cumpărat de un celebru chirurg şi anatomist, John Hunter. Anatomistul a efectuat mai multe studii şi apoi a donat corpul unui muzeu din Londra, în care se regăseşte şi în prezent.

Doi experţi, Len Doyal şi Thomas Muinzer, cunoscând foarte bine povesteaGigantului irlandez”, cer cu vehemenţă că ultima sa dorinţă să fie respectată, dar nimeni nu vrea să-i ia în considerare. Argumentul pe care se bazează refuzul reprezentanţilor muzeului de a arunca scheletul în apă este unul demn de toată consideraţia. Datorită studiilor efectuate pe scheletului lui Charles Byrne le permite oamenilor din prezent care suferă de acromegalie să trăiască mai mult şi să aibă o viaţă rezonabilă. Dina ceasta cauza niciodatăgigantul irlandez” nu se va putea odihni pe fundul mării, aşa cum şi-a dorit înainte să moară.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și