Spiritualitate

INCINERAREA, NIRVANA SAU RESPECTAREA CORPULUI UMAN

Pentru indieni moartea înseamnă o eliberare. Incinerarea permite eliberarea sufletului de carcasa fizică în care a fost încătușat.

Cadavrul este spălat, uns cu mai multe uleiuri și înfăşurat într-o pânză. Până la locul incinerării, cadavrul este purtat pe o targă de rudele mortului. În fața convoiului mortuar, o persoană varsă apă dintr-un recipient. Atmosfera este una festivă, cortegiul este acompaniat de o muzică specifică.

Cadavrul este acoperit cu lemne și una dintre rudele apropiate aprinde focul. După incinerare, cenușa este aruncată în Gange.

Excepție de la incinerare fac nou-născuții, femeile însărcinate și persoanele moarte în urma mușcăturilor de cobre. Nou-născuții și femeile însărcinate sunt considerați ca fiind puri. Cei mușcați de cobră sunt oameni blestemați care nu pot atinge Nirvana prin incinerare.
Incinerarea datează din anul 8000 î.Hr., fiind practicată în toată Asia, dar și în Europa. Odată cu apariția creștinismului, această practică a fost treptat înlăturată și diminuată.

În anul 1873, profesorul Brunetti introduce incinerarea modernă. El a prezentat în cadrul unei expoziții de la Viena o cameră de incinerare. În timpul reginei Victoria, exista temerea privind răspândirea bolilor produse de cadavre și practica incinerării a fost reluată.

În prezent, 30 de țări din lume practică incinerarea. Pentru hinduși, incinerarea înseamnă nu numai purificare, ci și trecerea sufletului într-o altă lume.

loading...

Incinerarea modernă presupune arderea trupului în cuptoare special amenajate unde temperatura depășește 1000 de grade Celsius. Arderea durează timp de o oră.

Este incinerarea un păcat?

Creștinismul, iudaismul și islamul nu permit incinerarea. Islamiștii își înmormântează morții foarte repede pentru ca trupul să nu fie afectat. Cadavrul este înfășurat într-o pânză și așezat într-o parte, cu fața spre Mecca.

Ortodocșii interzic incinerarea, insistând pe faptul că înmormântarea este bazată pe respectarea corpului uman. Corpul este creația lui Dumnezeu și trebuie să rămână un loc pentru omagiul său. Până în anul 1965 și catolicii au interzis incinerarea. După acest an au revenit la vechile cutume.

În concepția creștină, omul este creația lui Dumnezeu și nu are dreptul să dispună de trupul pe care I l-a dăruit Acesta nici în timpul vieții, nici după moarte. „Toate sunt ale voastre, iar voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos al lui Dumnezeu” (1 Corinteni III, 22-23).

INCINERAREA - INCINERAREA, NIRVANA SAU RESPECTAREA CORPULUI UMAN

Spre deosebire de incinerare, înhumarea este o mărturie a învierii trupului. Trupul înhumat este ca o sămânță care, după ce putrezește, renaște la o altă viață. Sfântul Evanghelist Ioan spunea: „Bobul de grâu, când cade în pământ, de nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, multă roadă aduce” (Ioan 12, 24).

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top